måndag, april 16, 2007

Hängrännor och stuprör - den nya bävern

Idag överlämnade Anders Borg den nådiga budgetluntan till riksdagen. I stort sett allt av intresse hade redan läckt ut. Det finns mycket att säga om satsningarna, det känns bra att man satsar pengar på att underlätta för ungas etablering på arbetsmarknaden och på integration.

Det finns dessutom ett ganska speciellt förslag i proppen, nystartscentrum i områden med särskilt stort utanförskap. Här ska myndigheter tvingas till samordning. Människans behov prioriteras framför myndigheternas system. En one-stop-shop där tillexempel Almi, Försäkringskassan och AMS finns under samma tak.

I höstas kom stressforskaren, Professor Emeritus Lennart Levi in i riksdagen. Med sina 78 år är han riksdagens äldsta ledamot. Ganska snart lärde vi oss att Lennarts stora käpphäst stavas; hängrännor och stuprör. Inte ett gruppmöte sedan jag började mitt jobb på riksdagen i januari har förflutit utan att Lennart har pratar om detta.

Med andra ord menar Lennart att systemen måste verka tvärsektoriellt, en person är inte socialbidragstagare, arbetslös, egenföretagare, eller pappa i stuprör. En människas liv hänger ihop i hängrännor - då måste även systemen göra det.

Nu pratar hela Centerpartiet om hängrännor och stuprör - de är den nya bävern. Nystartscentrumen är ett resultat av detta, förhoppningsvis ger de goda resultat.

1 kommentar:

e.wiesner sa...

Hejhej Marie! Emma heter jag och är ny CUF:bloggare. Jag var med på ung, grön och liberal kursen i helgen och lyssnade på dig när du föreläste om feminism. Riktigt intressant men samtidigt skrämmande.. Hur som helst var kursen helt oslagbar!

Min blogg är sedan några dagar sen:
ungliberal.blogspot.com
Du kan väll kika förbi..
Mvh
Emma!