torsdag, augusti 09, 2007

Ryska skolböcker hyllar Stalin

Nyheten om tjuren Shambo var inte det enda som fångade mitt intresse på DN idag. Man rapporterar även om de nya ryska läroböckerna som förklarar Stalins handlingar med att de begicks under en extrem tid, påstår att Ryssland har varit pådrivande för införande av mänskliga rättigheter i Europa och att USA bygger ett världsomspännande imperium genom att söndra och härska. Dessutom inför man en lag om att lärare endast får använda dessa böcker i undervisningen.

Det är såhär katastrofen börjar. Små "sanningar" smyger sig in i folkets vardag, staten styr skolans information, de som opponerar sig blir snart tystade. I förlängningen skapas en grå massa som rättar in sig i ledet, omvälvande politiska förändringar och frihetliga inskränkningar blir möjliga utan debatt.

Innan vi vet ordet av - totalitärt förtryck all over again. Ryssland behöver fostra fler fria tänkare, inte fler proletärer med synkade tankemönster.

4 kommentarer:

Karl Malmqvist sa...

Bra rutet!

Hanna Wagenius sa...

Det var ju det jävligaste! Var med skolan i Ryssland i höstas, och det sista de behöver är diktatoriska inslag som stänger dem ute från världen.

Anonym sa...

Det är inte bara ryssarna som slirar på sanningen. Svenska Wikipedia har en invasion av folk på yttersta vänsterkanten som gärna "justerar" sanningen om Stalin och kommunismen. Detta förfarande kallas salamitaktik och är populärt bland de som sakta vill få sin sanning till att bli allas sanning. De som inte gillar att Stalins gärningar mörkas bör hjälpa till att hålla dessa röd-svarta individer borta.

Du kan ju börja med valfri artikel om kommunismen och se om du hittar fel!

bjolso sa...

Har du Marie verkligen läst någon rysk skolbok? Din rubrik säger att dessa "hyllar Stalin", och så länkar du till en DN-artikel. Men det enda som står om detta i DN-artikeln är följande:

"I samma verk omtalas Stalins förtryck som ett redskap för att lösa extrema uppgifter under extrema förhållanden".

Var är hyllningen? Det där är ju bara ett konstaterande av att Stalin tog till förtryck som ett medel att lösa extrema uppgifter under extrema förhållanden. Det står inte ord som hån "hyllning".

Efter att diverse svenska bloggare har påstått att det i DNs artikel står att "Stalin hyllas i ryska läroböcker" så verkar detta nu anses vara ett faktum i svensk debatt. Trots att i stort sett ingen av debattörerna någonsin har öppnat en rysk lärobok.

Som vanligt i debatten, med andra ord: Alla baserar sin åsikt på rykten, och när ryktet har förekommit på tillräckligt många ställen så börjar det betraktas som ett faktum.