tisdag, augusti 21, 2007

Cirkus

Jag måste erkänna att jag har svårt att uppbåda superstor entusiasm över fastighetsskatten. Det är ganska mycket en icke-fråga för mig som bor i hyresrätt i andra hand. Ändå kan jag inte låta bli att bli lite irriterad...

Principiellt sett är det fel att beskatta ett värde som i realiteten inte finns. Det är ologiskt att din skatt ska stiga därför att din granne gjorde ett superklipp på sin husförsäljning. Ur det perspektivet är det rimligt att fastighetsskatten avskaffas.

Hur svårt kan det egentligen vara? Uppenbarligen ganska svårt, regeringen har lyckats göra allt fel. Först kom överenskommelsen och Kristdemokraterna jublade, sen insåg man att förslaget skulle bli tufft att finansiera. Det första förslaget fick snabbt pisk, då presenterades ett nytt förslag, parallellt med det första. Det sågades också.

Skatten ska avskaffas till förmån för en kommunal avgift. Här blir det ännu mer galet, avgiften ska nämligen inte gå till kommunen i ett första skede, utan till staten. Om det nu i verkligheten någon gång skulle bli en kommunal avgift, borde inte kommunerna själva ges möjlighet att bestämma storleken på denna? Cirkus i statlig regi helt enkelt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Icke fråga för dig som bor i hyresrätt säger du. Märklig inställning när fastighetsskatten även betals på hyreslägenheter med allt från någon hundralapp till kanske e n tusenlapp i månaden av hyran.

Tommy Pettersson

Bulten i Bo sa...

sen insåg man att förslaget skulle bli tufft att finansiera.

Varför måste man finansiera det då?

Nyss hade ju staten råd att på ett bräde göra sig av med årsinkomster på 17,1 miljarder kronor, då ska det väl inte var omöjligt att även dela ut en julklapp på 16,3.