fredag, januari 16, 2009

De har sjukt fel

Genom jobbet fick jag siffror från Socialdepartementet över personer med indragen sjukpenning, av en slump läste jag pappret lite extra noga och fick en mycket ögonöppnande upplevelse.

Först och främst; att mista förtidspension, eller sjukpenning kan vara ett slag i magen, jag har människor i min närhet som upplevt precis detta. Men att den borgerliga regeringen skulle se till att människors sjukpenning dras in enligt löpandebandsprincipen är helt enkelt inte sant.

Under första halvåret för 2006, som var socialdemokraternas sista halvår vid makten, avslutades 61 000 sjukfall. Första halvåret 2008 avslutades 56 000 sjukfall. I vår beräknas knappt 35 000 sjukfall, över 180 dagar, att avslutas.

Samma sak gäller för försäkrade som fått indragen sjukpenning på grund av arbetsförmåga. 2005 drabbade det 6 428 personer (januari-november), för 2008 var det 3 447 personer.

Mycket siffror hit och dit, kontentan är dock att oppositionens domedagsargumentation plötsligt ekar ganska tomt. Egentligen är det inte förvånande, världen ser mycket sällan ut så som den porträtteras av Socialdemokratin, eller kvällspressen.

Visst finns det mycket kvar att göra, men problemet var knappas mindre när statsministern hette Persson.

Inga kommentarer: