onsdag, januari 28, 2009

Var satt det egentligen fast?

Äntligen har moderaterna fått tummen ur och accepterat en process för den nya indelningen av Sveriges regioner. En struktur som skapades på 1600-talet är nu mogen att moderniseras i de nya moderaternas ögon.

Jag funderar på varför det egentligen gick så otroligt trögt, en enig ansvarskommitté presenterade ett förslag som hade gått på en historiskt omfattande remissrunda och länen paktade sedan ihop sig som aldrig förr. Det är inte ofta regional utvecklingspolitik diskuteras med en sådan glöd... Men hos moderaterna frodades konservatismen, kan man verkligen ändra på något som fungerat ända sen den gode Oxenstiernas tid?

Men nu har de alltså krupit till korset. Det tackar vi för. Sverige blir en smula mer federalt, regionerna ges en tydlig äganderätt över utvecklingspolitiken och äntligen finns förutsättningar för en framtida fungerande sjukvård.

2 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Härlig rubrik!

Ibland får man sådana där lysande vinklingar som man bara måste få skriva av sig. Detta inlägg kändes som det vore inspirerat av detta.

Stefan Andersson sa...

Det är snarare så att moderaterna vill skrota Landstingen och enbart ha två skattenivåer i Sverige. Att gå från 21 landsting till 6-9 nya landsting (som döps om till regioner) är inte något M vill men har tyvärr fått vika ned sig. M vill ha statligt finansierad sjukvård under en myndighet istället för en massa landsting/regioner.