torsdag, september 01, 2005

Fullständigt vidrigt...

...säger Persson enligt radions TT-nyheter om Alliansens förslag till en ny skattepolitik. Nuder är inte mycket sämre han och skäder inte på orden;

- Jag är mycket förvånad. Inte bara har folkpartiet gått med på sänkta ersättningsnivåer. Hela alliansen vill nu kraftigt försämra för arbetslösa. Efter 300 dagar ska man som arbetslös försörja sig på 320 kronor om dagen. Det är till och med värre än moderaternas tidigare förslag, det utmanar tryggheten på hela arbetsmarknaden, säger Pär Nuder.

Självklart är det inte kul att varken leva på A-kassa eller tvingas skära ner på densamma. Men sätt detta i lite perspektiv.

Som asylsökande i Sverige får du en dagsersättning på maximalt 71 kr om du är ensamstående, 61 om du är sambo. Ett barn får mellan 24 och 40 kr. Inga barnbidrag. Och passa dig noga, klarar du inte att leverera de ID-handlingar staten kräver, då får du 0 kr och matkuponger istället. Göran Persson, hur köper man tamponger, tvättmedel, tandborste, telefonkort, frimärken, nya skor eller toapapper för matkuponger?

Detta Göran, det är fullständigt vidrigt. Detta är ett misslyckande som du vill sopa under mattan. Socialdemokraternas solidaritet har sedan länge slutat sträcka sig längre än till LO-pamparna.

Vi vill inte att människor ska tvingas leva på varken A-kassa eller bidrag, vi vill att människor ska kunna jobba och att deras idéer ska tas på allvar. Vi vill ha råd med en fortsatt välfärd och vi vill kunna ta hand om de som är allra svagast. 320 kr om dagen, sätt det i lite perspektiv.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Men du marie...

Borglighetens sätt att finansiera sina skattesänkningar är ju att ta pengar från de som redan har det svårt...
Att sänka sjukersättningen. Att sänka a-kassan.

Kom inte här och snacka om solidaritet, när borgligheten vill slå på de som redan har det svårt, för att bl.a. finansiera pigor för de som har råd!

Eller för den delen, vad vill du säga till Studenter som skulle bli utan bostadsbidrag om borgarna fick makten?

Mikael sa...

Tja, utan bostadsbidra Kalle skulle vi antagligen få billigare studentbostäder. Det är ju en dominerande anledning till att dem inte bygger billigare idag, p g a bostadsbidragen vet man att det finns en solid efterfrågan även på studentbostäder som kostar mellan 3000-4000.

320 kronor om dagen tycker jag låter som en rimlig grundförsäkring som staten administrerar. För den som vill ha mer kan man föreslå det man då brukar, att teckna en (privat)försäkring som täcker upp än mer.

Dessutom, det är alltid lika roligt när vänstern säger att med alliansens förslag skrotas den generella välfärden etcetera. Vi skulle väl troligtvis även med alliansens blygsamma förslag tillhöra skattetoppen i denna värld. Finns det ingen generell välfärd i länder som Frankrike och Tyskland enligt Göran & Co ?

Lite hederlig gammal avsaknad av sans, som vanligt från regeringen.

Anders Dahlberg sa...

Jag håller med dig Marie. De som vill ha mer får gärna teckna en försäkring för att täcka detta. Detta är ingen budget för att ge bidrag utan att skapa jobb. Och att även i fortsättningen ta ansvar för kassan.

Anonym sa...

I debatten från igår snackades det ju om 5000 i månaden. Får inte ihop det med 320 kr/dag riktigt.

Marie sa...

320:- om dagen alla arbetsdagar i veckan (mån-fre) blir ca 7000:-, beroende på hur många arbetsdagar månaden har. Sen tillkommer skatten på detta och kvar i plånboken är ca 5000:-

Detta gäller alltså efter 300 dagars A-kassa.

Inte alltid lätt att hänga med i alla siffror :-)