onsdag, oktober 12, 2005

Älgen, myten, konceptet.

Från och med i måndags är ingenting sig likt, älgjakten har börjat. För er som bor lite mindre centralt kanske en förklaring av begreppet kan vara på sin plats, för det är just ett begrepp, hemmavid är inte älgjägaren en vanlig karl, han är mannen, myten och konceptet.

Indoktrineringen börjar tidigt, som liten tävlade vi varje dag i skolan om hur många älgar respektive jaktlag hade skjutit. Kampen mellan Hensgårds och Aplungens JVO var hård och lyckan var stor den dagen man fick följa med på jakt, givetvis fick man ledigt från skolan för detta.

Förvirringen var stor när min ärade far meddelade att han slutade med jakten. Han hade precis skjutit sin första älg och upptäckt att det inte var roligt, kunde man bara sluta att jaga? Min världsbild vändes upp-och-ned.

Det är viktigt att hålla sin hund i trim, företrädesvis sker detta genom cykling, men i undantagsfall genom att man kör en bil och håller ut kopplet genom fönstret. Hundar är för övrigt en het potatis, de har en tendens att rymma och det är inte alltid uppskattat, varken av husse eller den som får besök.

Trodde ni att Paradise Hotell var en riktig såpa?! Då har ni aldrig upplevt ett jaktlag, paragrafer ska lusläsas, maktkamper ska fightas, rättvisan ska mätas med millimeterlinjal, att vara ordförande i jaktlaget, det är makt, med stort M.

Även tekniken är en viktig faktor, det är helt Ok att köpa en GPS för 10 000+, Det gäller att ha koll på sin hund. Självklart vill man inte att vovven ska råka ut för en varg, men det hjälper om man lyckas få igång GPS:en, annars gör den inte särskilt mycket nytta...

Och förresten, ni vet väl att vissa älgar har fått namn, en särskild berömdhet är den store Linkovesi, som dock numera är förpassad till de sälla jaktmarkerna. Så kanske man inte säger om en älg förresten, han lär ju knappast tycka att jaktmarkerna är särskilt sälla.


Ps. Jag är inte vegan eller vegetarian, jag är inte heller motståndare till jakt, jag var bara tvungen att avreagera mig, gubbar kan vara rätt roliga. Ber även om ursäkt för alla ömma tår jag kan ha trampat på. Efter denna svada lär jag knappast få några röster i nästa kommunval. DS

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha:D Nu fick jag mig ett gott skratt;)Har inte Gunde fått igång GPS'en? Läste högt för pappa, han satt också och småfnissade:)

Anonym sa...

//Saxat ur din blogg//Det är viktigt att hålla sin hund i trim, företrädesvis sker detta genom cykling, men i undantagsfall genom att man kör en bil och håller ut kopplet genom fönstret//

! ?

Hoppas det är ett dåligt skämt ! Du kan väl inte på allvar mena att folk motionerar sina hundar på det sättet !
Är det förenligt med svensk djurskyddslag och sunt förnuft ?

Fruktansvärt !

Marie sa...

Hej! Tyvärr är det sant. Detta förekommer vid rastning av jakthundar, men är inte förenligt med sunt förnuft och kanske inte heller med djurskyddslagen.

Hoppas du inte uppfattade mitt blogginlägg som att jag försvarar en dylik hantering av hundar, vilket jag absolut inte gör.

Mvh // Marie