måndag, oktober 17, 2005

Modiga människor kommer att krossa diktatorn

Ibland blir jag så fantastiskt less, less på att människor skiter i att rösta, att de inte bryr sig, att CUF inte har fler medlemmar, att jag inte gör någon skillnad, att det går åt fel håll i politiken, att människor diskrimineras... Ja, listan kan göras längre än så. Men sanningen är att jag har alla möjligheter att göra något åt det. Sverige har fri press, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, vi har pengar, ett ocensurerat Internet, jag har en dator, ett kontor, en kopieringsmaskin, fax, portomaskin, mobiltelefon - you name it!

I helgen träffade jag människor som saknar allt detta, men som ändå har uppnått så mycket mer än mig. Olga Karach är ledare för organisationen 7th side, de bedriver opposition mot ledaren i Europas sista diktatur, vitryssland.Utan adress för organisationen, utan kontor, utan kopieringsmaskin, utan ett ocensurerat Internet, utan fri press. Men med avlyssnade telefoner, KGB, en vansinnig diktator, en månadslön som är mindre än en tiondel av våran och med hot om våld lyckas organisationen bygga upp ett nätverk av flera tusen frivilliga. De lyckas få in Olga i regionparlamentet, som enda kvinnan, och enda oppositionspolitikern, de lyckas trycka en illegal tidning i 200 000 exemplar, tidningen distribueras helt för hand i tio regioner.

Problemen i vitryssland är ofantliga, för att starta ett företag tvingas du gå genom minst tolv instanser, när du väl får ditt tillstånd kontrollerad du tre (!) gånger om dagen av myndighetsrepresentanter. Den inofficiella arbetslösheten är ca 40%, officiellt är den ca 4%. Medellivslängden för män är ca 60 år, för kvinnor något högre.

Att trotsa alla dessa hinder och jobba för demokrati, det är modigt. Jag inser att jag borde sluta klaga, men jag inser också att demokratin är bräcklig, och det var Olgas budskap till svenskarna - ta till vara på det ni har, det är inte självklart...

Om ett år är det val i vitryssland, 7th side mobiliserar för fullt och för Europas skull hoppas jag att de lyckas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Marie!

Hamnade på din blogg av en händelse idag - pingade på nyligen.se för min egen blogg (www.fransktkok.typepad.com)och klickade av en händelse på din länk i listan över nypingade.

Egentligen håller jag på att dra ner på mitt bloggläsande, men... Din blogg är så välskriven och intressant att jag inte kan låta bli att bokmärka den.

Tack!

Annette