onsdag, oktober 26, 2005

Åter till Sovjet?

Ambitiösa bloggare har på senare tid lyft upp olika motioner som lagts fram under riksdagens allmänna motionstid. Högintressant eftersom de konkreta idéerna ibland säger ganska mycket om organisationen de kommer från. Kalle Larsson och Rossana Dinamarca från vänsterpartiet skriver följande:

Nästa år, 2006, är det 50 år sedan tredje klass på tåget avskaffades. Nu är det dags att ta steget fullt ut och avskaffa klassamhället inom transportpolitiken helt. Inga transportmedel framförda i Sverige bör hädanefter få verka med det gamla klassamhället som utgångspunkt. Vi anser att alla inrikes tågresor i Sverige från och med den 1/7 2006 skall bli klasslösa. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Man brukar säga att män kommer från Mars och kvinnor kommer från Venus. Just nu funderar jag på om vänsterpartister kommer från månen... Självklart uplever man skillnader i standard om man reser 1a klass eller 2a klass. Men du upplever också skillnader i standard om du kör en BMW eller en Skoda, om du bor i en etta eller i ett slott, om du äter fiskbullar eller fläskfilé, om du sover i en Hästens säng, eller på ett liggunderlag. Du får helt enkelt det du betalar för.

Fy tusan vad skönt det skulle vara att bo i ett slott, köra BMW, sova i en Hästens och äta fläskfilé. Tyvärr har jag inte de ekonomiska möjligheterna till detta, innebär det att ingen annan ska få göra det? Menar vänsterpartiet att vi ska lagstifta bort möjligheten att med våra pengar köpa oss ett annat alternativ? Varför stanna vid ett statligt bolag? Kanske ska vi även ta bort möjligheten att skicka A-post, kanske borde vi plocka bort alla dyra viner på systemet.

Det är varken solidariskt eller rättvist och vänsterpartiet har ännu inte vaknat upp från sin våta dröm om kommunismen. Jag vägrar acceptera en samhällssyn där allt ska likriktas utefter idén om att livskvalitet och välfärd betyder samma sak för alla människor. Jag ser framför mig en Sovjetstat där livet är enkelt, du behöver inte göra jobbiga val, för det finns bara ett val att göra. En sorts bil, en sorts mat, en tidning, en tv-kanal, ett parti, och en stor ledare och en typ av kupéer i tågen.

6 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Menar du då att vi bör införskaffa tredje klass på tåget igen? För det finns ju dom som inte har råd att åka tåg, studenter tex (vilket jag förmodar att du är medveten om).

Markus "LAKE" Berglund sa...

Skitsnygg jämförelse med a-postbrev!

Marie sa...

Mickey, varför inte? Åker jag till ex. sthlm privat känns tåget saftigt dyrt många gånger. Därför väljer jag ibland Swebuss vilket tar typ en timme extra och är extremt obekvämt.

Tänk om man då istället kunde ta tåget med samma usla komfort och samma fantastiska pris som bussen, fast med mycket kortare restid. Vad skulle du välja?

Fundera även lite över flyget, är inte Ryan Air en sorts 3:e klass? Ändå strömmar resenärerna dit. Jag bryr mig inte om jag får sitta i ett obekvämt flygsäte utan mat om det samtidigt innebär att jag kan åka t.o.r Paris för under 500:-

Anonym sa...

Bra synpunkter Marie. Själv är jag två meter lång och betalar gärna extra för att få utrymme för mina arma ben, både på tåg och flyg. Varför ska jag i den skenheliga jämlikhetens namn tvingas till kramper, cirkulationsrubbningar mm bara för att inte "alla" har råd med SAS?

Anonym sa...

Uhmm, känner ett litet hat från Maries sida mot vänsterpartister om kommunism som det gäckande spöket.

Inse bara att VP är kommunister och det är inget fel med det, en ideologi som är vacker och intressant, sen om den har funkat eller inte är en annan debatt, detsamma gäller väl de flesta ideologierna, vet någon en enda ideologi som fungerat felfritt till dags dato ?

Nu är jag själv absolut inte kommunist, brukar skämtsamt kalla mig för "kommunistisk kapitalist" vilket står för mycket av min syn, älskar rättvisa, avskyr överstatlighet, hjälpa den svaga, älskar pengar som de flesta. Mycket motsägelsefullt ;)

Men att ta bort klasserna på tåget tycker jag med kanske kan vara dumt, däremot borde tåget göras mycket billigare på andra klass då det oftast är billigare att ta bilen till Stockholm därifrån jag bor, ca 25 mil från destinationen. Annars tar folk oftast buss istället. SJ ska faktiskt arbeta för folket då det är folkägt och ska då inte vara det dyrare eller dyraste alternativet. De är endast billiga med sina svårbregripliga lågpris biljetter på vissa sträckor och vissa tider, samt mycket långa resor blir billigare.

Set en modern Skoda är inte dålig, skulle gärna köpa en ny Skoda Octavia, hellre det än en BMW. Men just nu lutar min nästa bil till att bli en Audi A6.

Snälla tracka inte ner mina favoriter, fiskbullarna. Det är en gammal nationalrätt, den ska bara tillagas rätt, helst på Norskt manér med Norska bullar och inte Abbas (vet att de är Norsk ägda). :)