onsdag, april 12, 2006

Skugge är petad från pedistalen...

En julafton för en herrans massa år sedan fick jag en bok av min bästa vän Anna. En lite oansenlig pocketbok, med ett inte så oansenligt namn - fittstim. Jag började läsa, sen var jag fast. Ända sen dess har Linda Skugge varit lite av min husgud.

Igår kunde man läsa Lindas råd till unga kvinnor i Expressen;

Ta för er och hjälp varandra, men lita inte på att nån kommer göra nåt bra för er skull. Den enda som kan fixa er framtid är ni själva.

Politik är bullshit, ingen politiker brinner för er, de brinner för sin egen framtid och karriär, tror ni nåt annat är ni mer än lovligt naiva.

Att snacka om att "höja kvinnolöner" är också bullshit. Det leder bara till att ni fastnar i låglönejobb, era liv blir som ett fängelse.

Fixa skolan, fixa en bra utbildning, se om ert eget hus.Ta betalt! Var djävligt dyra. Tro på er själva, ingen annan kommer att göra det. Skapa er egen framtid och se till att inte bli ekonomiskt beroende av någon annan människa.

Kalla er inte feminist!

Feminism är inget kliv i karriärstegen. Livet är inte lätt. Alla de unga tjejer och killar som står upp för lika vilkor för kvinnor och män, de har det inte alltid lätt. Men det de gör är viktigt, de gör något som vi vinner på i längden, de fegar inte ur.

Skugge visar ett förakt för politiker. Att påstå att jag inte brinner för något annat än mig själv känns som ett slag i magen. Linda - världen är inte är vit eller svart, du har uppenbarligen gett upp, du nedvärderar en fantastisk bok, du tar tre steg bakåt, men på sätt och vis har du rätt. Vänsterfeminismen biter sig själv i svansen och mycket har gått snett.

Detta är en otroligt viktig diskussion, Linda Skugge får folk att diskutera jämställdhet vid köksborden och hon har 199 kommentarer på artikeln. Jag tänker fortsätta kalla mig feminist, men jag avskyr att jag har varit tvungen att peta ner en husgud från pedistalen.

Ta plats, var jävligt dyr, försörj dig själv, skaffa dig utbildning och kalla dig feminist!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan faktiskt till viss del Hålla med Skugge, Klart att jag känner dig så väl att jag litar på att du brinner för det du gör - säkert de allra flesta politiker.. Men det kan vara en "belastning" att kalla sig feminist, jag har själv funderat många gånger på att skita i att säga att jag är det, jag vill inte förknippas med arga vänsterkvinnor men jag vill ha ett jämnställt samhälle..

sakine sa...

Fattar inte heller Skugges grej med feminismen. Det lite väl Ohly-aktigt att inte vilja kalla sig något bara för att folk kan tro att man är dum. Det där med "grönt hår och piercing" var ju också lite nördigt. Tolerans, jämlik- och jämställdhet står just för att acceptera människor trots gamla strukturer och mönster.

Om hon nu inte längre gör det, gör hon nog rätt i att inte kalla sig feminist.

sakine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nickersson sa...

Skugge föraktar inte bara politiker, hon föraktar allt som inte är hon.

Anonym sa...

Feminazismen sprider sig genom Sverige som en löpeld.
Dess förljugna propaganda genomsyrar allt, och alla - tär på de självtänkandes själar.

Jag har - helt uppriktigt, utan att överdriva - trädit in en en depression, mycket på grund av den misandry som, inte vidare diskret, går att läsa mellan raderna i var och varannan tidningsartikel.

Jag tänker inte ta del av en fruktlös internetargumentation, men jag vill att ni vet med er att ni får mig, och många jag känner med mig, att våndas - rentav plågas, på grund av uttryckandet av er världsfrånvända samhällsbild...

Hoppas att ni en skjuter ifrån er villfarelserna, och bereder väg för insikten.

Farväl...

Löwendahl sa...

Grundtanken i feminism är viktig precis som allt annat som har med jämställdhet att göra. Som människa skall man inte vara orolig för att bli felaktigt behandlad oavsett vem eller vad man är.

Det tråkiga är att det finns arga och bittra människor som kapar begreppen. Feminism är bara en i raden av saker som extremister tagit ägandeskap över. På 90-talet var det vår svenska flagga som råkade ut för samma sak.

Men flaggan är tillbaka, den förknippas mer sällan som en "rasistisk" symbol längre utan vår nations färger.

Ordet feminism kommer att få tillbaka sin positiva klang. Men då får vi, precis som med flaggan, inte ge upp.

Vi kanske skall hitta på ett annat ord som de arga försmådda kvinnorna kan använda istället, så kan vi få tillbaka vårt ...