söndag, april 02, 2006

Ruslana i Ukrainas parlament

Schlagerdrottningen Ruslana, är uppenbarligen inte bara väldigt snygg och duktig på att sjunga. Efter förra veckans val i Ukraina står det klart att hon tagit en plats i parlamentet för Viktor Jusjtjenkos parti.

-Människor med sovjetiskt tankesätt kan inte göra livet i Ukraina modernt.

Citat av Ruslana, hämtat från svt.se. Det känns skönt att vissa människor faktiskt har kommit till den insikten, nu är det upp till bevis för den nya regeringen. Demokratin kan inte tas för given, ens om man en gång vunnit tillbaks den genom en orange revolution.

4 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Citatet i sitt sammanhang, då blir det:

Ruslana är emot en koalition med valets vinnare, expresidenten Janukovitj. -Människor med sovjetiskt tankesätt kan inte göra livet i Ukraina modernt.

Att inte låta det parti som samlade flest röster (trots frånvaron av en schlagerdrottning på sina listor) inte få vara med att påverlka politiken, det låter väl inte så där värst demokratiskt, eller hur?

Rena sovjetfasoner, skulle man kunna kalla det!

Anders Dahlberg sa...

Vadårå, det är den sammansättningen med flest röster inte det parti med flest röster som får sitta vi kött grytorna, som tur är annars skulle vi aldrig få ett maktskifte i Sverige.

Marie sa...

Väl talat Anders... Är inte detta en av demokratins förutsättningar, att vem som helst har möjlighet att skapa sig en majoritet i parlamentet?

Bulten i Bo sa...

Jag kan ge er rätt i att jag hade fel i att citatet från SVT om "valets vinnare" betydde flest röster. När jag kollade upp uppgiften ser man att det är mer komplicerat än så:

Ruslana och hennes oranga parti samlade bara ihop 17% av rösterna och borde nog inte vara så styva i korken om vem som ska ha anses fått väljarnas förtroende att sitta i regeringen.

Mest röster fick alltså expresidenten Janukovitj drygt 30%. Hans påstådda "sovjetiska tankesätt" borde ju i så fall tilltala valets tvåa, Julia Tymosjenkos block 24%, vilket enligt SVT "vill vrida tillbaka ifrågasatta privatiseringar". Och vips är vi uppe i 54%!

Vad säger ni om detta CUF-are, har vi kanske ytterligare en gång sett exempel på ett felröstande folk av generellt oroliga själar med starka särintressen som ofta gör sig hörda?