lördag, mars 11, 2006

Ännu ett försök

Ledarförsök nr. 2

Det fräser i de orangea leden


I valet 2002 tog folkpartiet priset i klassen oväntade uppryckningar. Språktestfrågan blev en guldkalv och väljarstödet för folkpartisterna ökade med 8,7 procent. Detta innebar ett valresultat på 13,3 procent.

Idag är läget ett annat. Enligt senaste mätningen från opinionsinstitutet Demoskop har folkpartiet stöd av 9,3 procent av väljarna, alltså en minskning med fyra procent.

Demoskops undersökning publicerades i onsdags, samma dag presenterades en uppgörelse mellan socialdemokraterna och folkpartiet om hemlig avlyssning – buggning. Förslaget innebär att avlyssning ska tillåtas då man misstänker grova brott, med ett minimistraff på fyra år.

Det är inte konstigt att katten börjar riva när han hålls med svansen ett par centimeter ovanför vattenytan. I ett pressat läge måste man reagera. Folkpartisterna är givetvis medvetna om situationens allvar, de är även medvetna om att en politik med hårdare tag, mindre liberalism och större krav fungerade förra gången. Kanske fungerar det även detta val.

Folkpartiet framstår mer och mer som Alliansens bråkstake och bilden av en enig opposition har naggats i kanten. Kanske bör man ha lite is i magen, låta folkpartisterna hållas och istället fokusera på de frågor som det ändå råder enighet runt. För faktum kvarstår, även om det fräses och klöses i Alliansens orangea led, är osämjan så ofantligt mycket större i de rödgröna skarorna.

Inga kommentarer: