tisdag, mars 20, 2007

Där allt är möjligt

Kommer precis från ett otroligt inspirerande möte med Ulrika Fors, företagare i Estland. Ulrika är en av de drivande i familjeföretaget Fors Mekaniska Verkstad som sedan början av 1990-talet bedriver sin verksamhet i Estland.

Efter kommunismens fall hade Estland ett smörgåsbord av olika ekonomiska system att välja bland. Kloka företrädare valde en liberal linje, vilket ledde till en smått otrolig klättring i Europas välfärdsliga. Förra året låg den Estländska tillväxten på ca 11% lönerna stiger varje år med nästan hisnande 20%.

Estland har en platt skatt på ca 22%, och en bolagsskatt på 26%. Byråkratin är minimal och skattelagstiftningen kan sammanfattas på ett par rader. Som ett annat exempel kan nämnas att det bara finns tre möjliga avdrag på deklarationen. Att deklarera via nätet är en självklarhet och när du godkänt din deklaration ska pengarna finnas på kontot inom tre dagar.

System i alla ära, men Ulrika pekar på något som många gånger är långt viktigare. Synen på företagare. I Estland är det fint att vara företagare, säger Ulrika. Antalet nya företag ökar lavinartat, människors inställning är att allt är möjligt.

Jag har aldrig varit i Estland och just människors inställning är något som är svårt för mig att verifiera. Däremot har jag varit i ett par andra före detta kommunistdiktaturer. För nästan två år sedan besökte jag en liten Transylvansk stad i Rumänien. Attityden var en helt annan, när man pratade om framtiden pratade man uteslutande om utländska industriers etablering i regionen. Inte ett ord om det egna företagandet.

Estländarna verkar ha insett något avgörande - framtiden ligger i ens egna händer. Med mössan i hand kommer man alltid att vara beroende av andra. Väljer man istället att börja tillverka och sälja egna mössor är risken att man blir beroende av vad andra väljer att lägga i den betydligt mycket mindre.

3 kommentarer:

Nickersson sa...

"lönerna stiger varje år med nästan hisnande 20%."

Mao sticker snart alla företag därifrån, som de gjorde med Spanien.

Anonym sa...

Det måste anses som fint att vara företagare! Det gör det tyvärr inte alltid i Sverige.
Företagarna ska ses som möjligheter, generellt goda möjligheter!

Henrik, liberal

Nickersson sa...

"Det måste anses som fint att vara företagare!"

Det måste inte anses finare än att vara arbetare.