torsdag, mars 08, 2007

Någonstans gick något fel

Idag är internationella kvinnodagen. En dag som en gång utropades i det numera rivna ungdomshuset. Det gjorde ni bra, jag är högst tacksam för att man åtminstone en gång om året sätter fokus på jämställdhetsfrågan.

Men någonstans gick någonting fel. Någonstans spolade man ner tanken om jämställdhet i toaletten. Jag uppskattar inte att min politiska kompetens bedöms efter mitt utseende.

http://www.socialism.nu/index.php?page=forum&section=thread&id=14514&view=77

Långt ner på sidan, samt följande sida, hittar man en massa intressanta fakta om mig, hur jag ser ut, om min mormor är religiös, eller om jag äter grisbajs eller inte.

Grattis på internationella kvinnodagen.

41 kommentarer:

Anonym sa...

Kom över till den "rätta" sidan marie.. vi har godare kakor!

/Schlan

Anonym sa...

Det är tråkigt att någon känner sig nögdad att kommentera ditt utseende (och jag bör nog i sammanhanget påpeka att mina åsikter om din politiska kompetens inte på något vis är kopplade till ditt utseende), och det är även lite tråkigt att du tycks bry dig om vad någon skriver i en plojig tråd på ett forum. Men tror du inte att det finns en viss risk att du återigen framstår som en tämligen oseriös och klumpig debattör när du försöker koppla ihop de kommenterarna med en politisk situation i Danmark (eller Europa om man så vill?).
Hursomhaver, jag länkade till mitt svar i kommentarsfältet härnedan så du får chansen att istället föra en diskussion.

Anonym sa...

Laddar man upp bilder där man käkar grisbajs får man skylla sig själv.

Anonym sa...

Om du surfar runt på socialism.nu (och då särskilt i Off-topic så hittar du en massa skitprat om borgare och liberaler av båda kön. Tex här så jiddras det om vad man kan ha för nytta med Carl Bildt.
Citat:
"Om man rakar av Carl Bildt allt hår och smetar in honom med rapsolja och ger honom en specialbyggd hjälm med DV-kamera och stark ficklampa så kan man skicka in honom på ställen man alltid undrat kring och få en bild av hur det ser ut där inne, egentligen. Jag tänker mig sopnedkast i höga hus, skorstenar, avlopp osv. Hans beniga politikerkropp är nog ganska tacksam att trycka in i olika håligheter."

Läs själv!
http://www.socialism.nu/index.php?page=forum§ion=thread&id=17157

Anonym sa...

Jag håller med föregående talare.. soc.nu är skitskoj!

Anonym sa...

Jag skrattar så jag dör.
Sålde ni den hederliga bonnhumorn samtidigt som ni sålde bonnpolitiken?

Anonym sa...

Jätte off-topic men varför är Federley "medskribent" på din blogg? Hjälper han till med tips och dylikt på dína utkast eller hur funkar det?
Fungerar det bra i sånna fall? Har själv funderat på att göra en liknande grej på min blogg.

Annie sa...

Kommentarerna på denna sida slår ju bottenrekord. Fy fan vad arg jag blir av att läsa dessa kommentarer samt kommentarer om Marie och även andra tjejer som tar steget ut i politiken. Inte en enda gång har jag sett/hört/läst att man för en sådan retorik när en jämnårig kille diskuterar politik.

Ta och väx upp och argumentera sakligt.

Marie är hjärnan och strategen bakom CUFs framgångar sedan ett år tillbaka. Hon är sylvass, kompetent och kommer bli en lysande ordförande om stämman tycker så.

Jag tappar all respekt med dessa socialistkommentarer. Det tyder enbart på att Marie rodde hem debatten och att ni är lite lätt skraja att få hårt motstånd.

Stå på dig,

kram

Anonym sa...

Annie:

Tar steget ut i politiken? Är du helt sönder människa? Vad är det som gör ett fult parlamentariskt ungdomsförbund som är mer parlamentariskt än oss andra människors?
Om det enda politiska som existerar är parlamentarism måste politiken gå under.

Anonym sa...

Anonyma knäppgökar som kommer med låga kommentarer. Är det osynliga partiet som är i farten igen? ;)

Marie sa...

Även om jag inte håller med Petter om min politiska inkompetens ska jag villigt erkänna min inkompetens vad det gäller datorer.

I Fredricks och mina bloggars begynnelse, för ca 2,5 år sedan (i mitt fall, något längre för fredrick) hittade vi en käck knapp på blogger som man kunde kryssa i. Kul tänkte vi, detta resulterade i att våra bloggar på något märkligt sätt sitter ihop och vi är båda för korkade (varsågod den bjuder jag på) för att fatta hur vi ska göra gjort ogjort.

Fredrick skriver inte på min blogg, och jag skriver inte på hans.

Marie sa...

Schlan, tack för erbjudandet. Skicka gärna ett par kakor på posten. Jag jobbar på riksdagen, det går säkert att hitta adressen på www.riksdagen.se jag lovar att bjuda på dem i sann socialistisk anda.

Marie sa...

Jag äter inte grisbajs, uppenbarligen har du aldrig sett en gris (eller dess bajs). Däremot gillar jag chokladmuffins.

Hundpiraten sa...

Men allvarligt talat. Att "ta steget ut i politiken" handlar ju mycket om att kunna ta förluster i media och att bli häcklad av motståndare.
Det kan väl varenda liberal skriva under på?

Sen måste du väl förstå att om man har vuxit upp i en förort och t.ex. varit med om att ens fritidsgård lagts ner och centrumet inte rustats upp sen det byggdes så blir man inte lite lack när du jiddrar om ungdomshuset och säger att "inte alla är välkommna" där.

När det fortfarande fanns fritidsgårdar i alla stadsdelar i Stockholm så kände sig ändå inte alla sig välkommna. Men många gjorde ändå det. Men ju fler fritidsgårdar man slår ihop, lägger ner eller skär ner på, desto färre trivs och känner sig välkommna.

Ungdomshuset var något annurlunda. Där bestämmde ungdomarna själva. Det var ingen liten lokal utan ett helt hus. Ingen kunde skära ner eftersom all aktivitet var idéel och inga bidrag kunde dras in.

Klasshatet genomsyrar majoriteten. Även om detta inte syns på röstsedeln varje val så syns det i klottret på väggen, det hörs i fikarummet, på tunnelbanan, det syns i våldet på stureplan och resten av innerstan, i insändare, på bloggar och på internetforum.

Ni liberaler måste förstå att vi verkligen hatar er. Inte för era åsikters skull i första hand utan för den klasstillhörighet de flesta av er har. Sen kan du tolka det hur du vill. Säga att vi är "fascister" eftersom vi hatar dom som sparkar på oss varje dag.

Det är med allt detta i bakhuvet du måste läsa de syrliga kommentarerna kring dig på internet. Det handlar inte om din person, utan om din klass.

Anonym sa...

Hundpiraten:
Du måste nog förstå att det du skriver är totalt nonsens för de som inte resonerar i klasskampstermer, och också för alla de liberaler som inte är av någon högre "klass". Ert hat är därmed ganska svårt att förstå och kan heller inte accepteras som en fin liten del av den heliga klasskampen.

Byggaren sa...

Hundpiraten: Jag tror inte för ett ögonblick att du har arbetarklassbakgrund. Är själv från "arbetarklassen" och från "förorten" och min erfarenhet från min ungdom var att man högtidligt talat sket i den socialistiska medelklassen som du verkar företräda. Känner faktiskt inte speciellt många under 50 från arbetarklassen som betecknar sig som socialister. Däremot verkade kvoten socialister öka när jag så småningom började studera.

Som knegare älskar man oftast pengar och man sliter gärna hårt för att tjäna så mycket som möjligt som man gärna också spenderar så fort som möjligt. Pengar är heller inte fult för knegare som det verkar vara för en socialistisk, posörisk och lat medelklass.

Kort sagt är jag trött på att höra lata socialister använda arbetarklassen som alibi för sin brist på ambitioner. Kalla dig gärna för socialist men dra inte in oss andra för att försvara dina åsikter.

Anonym sa...

Arbetarklassen har flyttats mer och mer mot tjänstesektorn eftersom det är dit alla anställningar flyttar, produktion minskar och "kunskaps" försäljning ökar.

De "nya" arbetarna är lärare, kulturskapare, sjuksköterskor, städare, "pigor", diskare, serveringspersonal, timanställda o.s.v.

Byggaren, Är inte dessa knegare enligt dig? För mig är alla som inte har en chefsposition arbetare.

Även om bygg/el/maskin naturligtvis också bör delta i klasskampen är dessa yrken inte längre lika underbetalda som de en gång var (tack vare att de varit så pass aktiva i fackföreningar och liknande som kunnat driva upp deras löner).

Och att de som studerar skulle tillhöra medelklassen tror jag väldigt få studerande håller med dig om. Sveriges studenter är förmodligen den större grupp människor som har det svårast ekonomiskt i Sverige.

Anonym sa...

"Byggarn"(borde heta företagarn):

Haha, vad mongo du är, det är ju bara att spana in Hundpiratens blogg för att räkna ut att han är fan så mycket mer arbetarklass än du, ditt företagaras!
Ifall det är någon som ska ge fan i att ta arbetarklassen som alibi för sina åsikter så är det ju du, som har arbetsköparintressen.

Och på samma sätt hatar vi nog mest Marie för att hon företräder överklassen, sen kan hon ha vilken "klassbakgrund" som helst, spelar kvitta.

Sen är det ju helt fantastiskt att mari får lite stöd här med, från BRACKAN SOM SNACKAR OM SIGSJÄLV I TREDJPERSON, Bwahahahaha!
Annieannieannie, du är så jävla guld.
Min systers gick runt och drog "Annie tycker" "Annie säger" skämt i veckor efter din valturne på hennes skola, så brutalt totalt utan självdistans. Guld, som sagt.
Och att du blir arg på internet med. Åh vad fint ojojoj...

Nu ska jag njutsurfa lite till på de fantastiskt kul centerbloggarna.
Ah, man bara måste älska internet.

*fnittrar förtjust*

(Och självklart älskar vi pengar, när det är vi som har dem. Problemet är ju bara att vi har dem alldeles för lite och alldeles för sällan. Det är självklart fult att du har pengar, ifall det är vi som har jobbat ihop pengarna du har.)

gustav sa...

Man märker att gästerna från socialist.nu inte har mycket innanför pannbenet när man läser dessa kommentarer... dags att ni tankar skallen med annat än testuggande!

"mongo", "företagaras", et cetera talar sitt tydliga språk om bildningsnivån likaså.

Ta en välbehövlig paus och väx upp. Det här klasshatsnacket kan ni också skippa, så mycket mer unken 68-vänster blir det inte. Hopplöst omsprunget är bara förnamnet. Läs på om modern socialism om ni nu tvunget skall svära er till en sedan länge urmodig ideologi - moderna socialister har iallafall tänkvärda argument och problemformuleringar, till skillnad från er.

Anonym sa...

Vad menar du med "Grattis på internationella kvinnodagen"? Det är väl ingen dag man ska fira, det är en dag för kamp. Fast ni centerpartister kanske såg "Pigförslaget" som en present till Sverige kvinnor, eller förlåt jag menar män?

Sen att du väljer att ta saker som är skrivet i en offtopic-tråd på blodigt allvar och att du dessutom väljer att gråta ut i din blog om det är ju enbart tragiskt. Vem är det egentligen som behöver mogna?

Anonym sa...

gustav:

Nej självklart ska vi lämmna tyckandet åt er biiildade liberaler och modeeeerna socialister, det är väl vårt låga intellekt och usla bildning som föranlet sådana styggelser.
Men du måste ju förstå att det är inte lätt att hantera så tunga grejer som internet, där det ju finns så avancerade regler för hur man kan bete sig, när man kommer från den obildade övremedelklassen (eller hur det nu var?).

Allvarligt nu. Tror du att det inte finns några "argument och problemformuleringar" hos soc.nu rödingar på riktigt, eller gör du dig dummare än du är?

Och sist måste jag bara fråga, när du skriver:

"dags att ni tankar skallen med annat än testuggande!"

ställer du dig då upp, gör en lite rolig knyck med huvudet i sidled, blinkar teatraliskt med ena ögat åt publiken och biter i luft (som pluto i "tecknade pärlor") samtidigt som du pistolpekar med fingret och det säget "cath-ting!" i bakgrunden?
Eller skrivier du bara som att du gjorde det för att låta lite chick?

Anonym sa...

Marie,

Att idioterna försöker hacka på dig genom att förminska dig är bara ett tecken på att du gör rätt saker.

Bara att fortsätta, alltså!

Anonym sa...

Du och Napolion, åh ni skulle passa så bra tillsammans i federlays gryta för människorstuvning.

Federley är ett jävla äckelmonster med en pojkvän som ser ut som en minikopia.

Jag blir ledsen när jag läser om en sådan som du, tror du på allvar att du bygger ett gott samhälle med deen politiken som CP-partiet för och vill göra idag?

Marie sa...

"Ni liberaler måste förstå att vi verkligen hatar er. Inte för era åsikters skull i första hand utan för den klasstillhörighet de flesta av er har."

"För mig är alla som inte har en chefsposition arbetare."

"Och på samma sätt hatar vi nog mest Marie för att hon företräder överklassen, sen kan hon ha vilken "klassbakgrund" som helst, spelar kvitta."

Som vanligt verkar det råda en viss förvirring om klassbegreppet. Och som vanligt står hatet i centrum. Varsågod att dela in mig i en klass, jag skiter fullständigt i vilket.

"Du och Napolion, åh ni skulle passa så bra tillsammans i federlays gryta för människorstuvning.

Federley är ett jävla äckelmonster med en pojkvän som ser ut som en minikopia."

Bittra människa. Fredrick är singel, Napoleon är en HUND. Känns lite mongo att blanda in honom i denna diskussion.

Anonym sa...

Ett tjog grabbar dizzar en tjej & försöker förklara vad verklig feminism är. Det är ju onekligen någon form av meta-humor.

Bra jobbat i Argument, Marie.

Anonym sa...

Bra, Marie!

/Andreas

Anonym sa...

Krohnman;
Hur kan du vara så säker på att det är killar?

Anonym sa...

Marie; "mongo" är väl ett väldigt olämpligt ordval för en offentlig politiker? Har du något särskilt emot mongoloida människor? Är den sjukdomen för dig detsamma som att vara korkad?

Byggaren sa...

"De "nya" arbetarna är lärare, kulturskapare, sjuksköterskor, städare, "pigor", diskare, serveringspersonal, timanställda o.s.v.

Byggaren, Är inte dessa knegare enligt dig? För mig är alla som inte har en chefsposition arbetare."

Antingen har man en stringent definition av arbetarklass eller så skippar man hela det självförnekande klasstänket. Jag vet att det finns en socialistisk definition som räknar in 98% av befolkningen till arbetarklassen. Det främsta skälet till det är väl främst att en socialistisk medel-/överklass ska få räkna in sig själva dit. Det är lika löjligt som det motsvarande klasstänket hos adeln.

I I-länderna finns alla möjligheter för folk oavsett klasstillhörighet att skapa sig den tillvaro man söker. Dvs det finns stora chanser för en person med en "riktig" arbetarklassbakgrund att göra en rejäl klassresa om man vill och kämpar för det. Det som främst hindrar såna resor är folks egna attityder dit klasstänket också hör.

Det som gör mig riktigt irriterad är att se folk födda med mycket goda ekonomiska förutsättningar slösa bort sina chanser och bara sitta och gnälla över hur synd det är om dem som inte har en ungdomsgård.

Anonym sa...

Arbetarklass/härskande klass har alltid handlat om förhållandet till produktionsmedlen, tjaffset om att det inte skulle finnas en arbetarklass i sverige etc. är just bara tjaffs (och det är ett tjaffs som många som definierar sig som "vänster" också verkar ha gått på).

Däremot har det aldrig varit någon sorts exakt vetenskap, det beskriver de huvudsakliga motsättningarna i samhället och är inte alltid meningsfullt att försöka tillämpa på individnivå (mellanmänskliga rellationer är trots allt något oerhört komplext).

Några 98% kan det aldrig bli tal om, men ifall arbetarklassen vid ett givet tillfället utgör 65% eller 85% av befolkningen kan man ju alltid diskutera.

Inte heller någon vulgärtolkning av begreppet som folk som måste leva i absoult fattigdom eller kroppsarbeta i blåställ som liberaler försöker kleta på oss bara för att misskreditera analysmetoden är värd att ha, därför är "sjuksköterskor, städare, "pigor", diskare, serveringspersonal, timanställda" fortfarande arbetarklass.

Men, när vi kommer till lärare och kulturskapare blir det kanske lite knepigare, en förskolelärare är ju inget att tjafsa om, men en forskare som undervisar på universitet?
Nej, där kanske man kan argumentara på olika sätt, det är här man kan ha olika åsikter om de 20%en (eller nått sånt) och det är här begreppet "mellanskickt" kan komma in.
Men oavsätt vad man kommer fram till där, förändrar det inte de huvudsakliga dragen, med en arbetarklass som är flerdubbelt större och har ett radikalt annorlunda förhållande till produktionsmedlen än den lilla överklassen.
Det är analysens kärna, det förändras inte nämnvärt under de senaste århundradet.
Att försöka sätta fokus på den kanske lite suddiga mitten av skalan är bara ett sätt att blanda bort korten genom rikta fokus mot en detalj som på intet sätt förtar helhetsbilden.

Just här går också "byggarn" (företagarn) bort sig helt.
Att han som individ har kämpat hårt och lyckats göra en klassresa upphäver inte samhällets grundläggande motsättningar någon stans.
Ja, grattis, kul för dig, men vi har fortfarande ett samhälle som bygger på att en majoritet säljer sin arbetskraft till en minoritet och därigenom ägnar en stor del av sina liv att jobba för någon annan som man inte har någon naturlig känslomässig rellation till, som man slavar för, helt enkelt.
Och det samhället kommer inte sluta finnas ifall alla bara skärper till sig lika mycket och jobbar hårt för att komma någon vart.
Det kommer alltid vara en selektionsprocess där man konkurerar med andra och det gäller att vara bäst inte utifrån någon objektiv måttstock utan i förhållande till hur väl alla andra gör ifrån sig.

Sen finns det inte heller något direkt samband mellan ansträngning och ifall man verkligen gör en klassresa. Man kan jobba oerhört hårt utan att komma någon stans. Ifall inte förutsättningarna runt om kring en råkar vara rätt reser man ingenstans och ifall de är helt rätt så kan det bli åka av utan att man jobbar särksillt hårt alls.
Att du lyckades är inte ett bevis för din egen förträfflighet även om det självklart måste vara gött att intala sig det (sen kan du självklart fortfarande vara förträffligt flitig, trevlig eller vafan som helst).

Men allt dethär vet ni ju egentligen och kan diskutera hur mycket ni bara vill, att försöka göra en poäng av att folks otrevlighet är ett bevis för deras okunskap/oförmåga är ju bara trams.

Men visst, fortsätt böla ni...

Anonym sa...

Hmm.. Måste bara påpeka en sak här! Jag kommer från samma familj som Marie och vi är INTE överklass, mamma jobbar inom vården, pappa är gymnasielärare - sen när är det överklass? Visst vi har inte fått svälta, vi har väll levt ungefär som alla andra barn men vi har fått arbeta och tjänat ihop egna pengar om vi t.ex. vill ha dyrare grejer, det får man göra om man inte har ett överflöd med pengar - det lär sig alla barn... Tror verkligen inte ni är dom getthobarn ni utger er för att vara, då är man inte så lat som jag har uppfattat er vara. Som det verkar på er har ni lärt er att leva av andra, ni vill ju leva på dom pengar vi sliter ihop! Det får man inte lära sig om man är barn till föräldrar som inte har ett överskott på pengar! Dessutom måste jag tillägga att även om jag är långt ifrån vänster så försökte jag lyssna på de som var för ungdomshuset i köpenhamn för jag anser att man ska lyssna på alla, men efter att ha sett som mest urkorkat blåsta kommentarerna på denna blogg från vänsterfolk har ni sjunkit långt under marknivå i mina ögon! Väx upp!

Anonym sa...

Anonym skriver:
"Krohnman;
Hur kan du vara så säker på att det är killar?"


Jadu. Gissa.

Anonym sa...

Dumt att gissa.
Jag är t.ex. tjej. Varför skulle inte tjejer också kunna irritera sig på tragiska CUF:are?

Marie sa...

Anonymous, självklart är det väldigt dumt att använda ordet Mongo. Tyvärr använder jag det ofta, borde nog sluta med det.

Byggaren sa...

"...men vi har fortfarande ett samhälle som bygger på att en majoritet säljer sin arbetskraft till en minoritet och därigenom ägnar en stor del av sina liv att jobba för någon annan som man inte har någon naturlig känslomässig rellation till, som man slavar för, helt enkelt."

Så enligt ditt resonemang så är slaveri lika med att sälja sitt arbete till någon som man inte har en naturlig känslomässig relation till? Jag antar att du är ganska ensam om den definitionen. Att man gör en klassresa innebär inte heller att man slutar att sälja sina tjänster för övrigt. Det innebär bara att man får det lite bättre än man hade förut. Och ju fler som får det bättre än förut desto bättre kommer jag själv att få det.

"Det kommer alltid vara en selektionsprocess där man konkurerar med andra och det gäller att vara bäst inte utifrån någon objektiv måttstock utan i förhållande till hur väl alla andra gör ifrån sig."

Här gör du ett stort tankefel och utgår från att ekonomin är ett nollsummespel. Det förvånar mig att någon fortfarande anser det trots alla bevis som pekar på det motsatta. Att se sin omgivning som komkurrenter är inte heller speciellt hälsosamt. I själva verket är din omgivning dina kompanjoner.

"Sen finns det inte heller något direkt samband mellan ansträngning och ifall man verkligen gör en klassresa. Man kan jobba oerhört hårt utan att komma någon stans."

Ei se kannate...
Självklart stöter man på många motgångar men nog lönar det sig att kämpa på i det långa loppet. Jag tror nog att den enda personen du försöker övertyga om motsatsen här är dig själv. Visst blir livet enklare om man resignerar och skyller på de kort som livet gett en.

Anonym sa...

Maries syster/bror/whatever:

Nej, som sagt så kan det mycket väl vara så att Marie inte kommer från överklassen. Däremot företräder hon överklassen, representerar deras intressen.
Och vi skjuter gärna på budbärarna!

Företagarn:

Slaveri? Nja, det jag skrev var att man "slavar för" någon annan, inte att man är en slav i en exakt ordagrann mening. Däremot brukar man (vi) ju prata om löne-slaveri.
Det finns ju helt klart en koppling till det "riktiga" slaveriet, där man också jobbar för någon annan, men då under direkt fysiskt tvång.
Löneslaveriet sker istället under tvång av sånna omständigheter som att man vill ha materiell trygghet åt sigsjälv och sina nära.
(annar jag ett oerhört tröttsamt svar på dethär?)

Ekonomins kan kvitta, maktförhållandena som representerars genom den är fortfarande ett nollsummespel, klassers vara eller icke vara handlar inte om hur mycket man har i plånboken i slutet av månaden (eller hur stor köpkraft man har så vi slipper snöa in på inflation) utan ens förhållande till produktionsmedlen (som sagt var).
Alla kan inte vara chefer över varandra samtidigt.
Det är konstigt hur ni liberaler hela tiden ska förklara samhällets brister med att vanligt folk är så lata.
Men konkurrens är inte längre en del av marknadesekonomin menar du? Det var ju en nyhet, eller iaf ett spännande nyspråk.

Det är så jävla hånfullt av dig att sitta och snacka om att det "nog lönar sig i det långa loppet", jag vet människor som bokstavligen har slitit sönder (fysiskt och psykiskt) sig själva i sin arbetsflit och inte fått ett skit för det.
Men det är ju heller inte helt ovanligt att folk som råkat komma upp sig lite får det perspektivet och tror att de är så jävla mycket finare än alla andra.

Byggaren sa...

"Det finns ju helt klart en koppling till det "riktiga" slaveriet, där man också jobbar för någon annan, men då under direkt fysiskt tvång.
Löneslaveriet sker istället under tvång av sånna omständigheter som att man vill ha materiell trygghet åt sigsjälv och sina nära.
(annar jag ett oerhört tröttsamt svar på dethär?)"

Jag anar att du förväntar dig att komma undan med en så luddig och felaktig liknelse? Att överhuvudtaget likna slaveri med att "tvingas" ta ett jobb för att man vill köpa prylar är så uppåt väggarna man kan komma.

"Ekonomins kan kvitta, maktförhållandena som representerars genom den är fortfarande ett nollsummespel, klassers vara eller icke vara handlar inte om hur mycket man har i plånboken i slutet av månaden (eller hur stor köpkraft man har så vi slipper snöa in på inflation) utan ens förhållande till produktionsmedlen (som sagt var)."

Så nu spelar det inte längre någon roll att kapitalismen skapar större och större rikedomar åt alla utan det som räknas är hur stor andel som fördelas? Håller definitivt inte med. Att antalet fattiga hela tiden minskar pga kapitalismen är betydligt viktigare än hur mycket procent som fördelas. Men visst vore det intressant att se siffror på detta. Någon som har det?

"Alla kan inte vara chefer över varandra samtidigt."

Nej, varför skulle vi det? Jag har ingen lust att vara chef än någon annan än mig själv.

"Det är konstigt hur ni liberaler hela tiden ska förklara samhällets brister med att vanligt folk är så lata."

Det gör vi inte. Var får du det ifrån?

"Men konkurrens är inte längre en del av marknadesekonomin menar du? Det var ju en nyhet, eller iaf ett spännande nyspråk."

Du börjar slå helt vilt omkring dig ser jag. Visst konkurrerar företag men det är ännu vanligare att man samarbetar. Att det går bra för andra företag leder ofta till att det går bra för mitt. Samma tänk går att applicera på privatpersoner.

"Det är så jävla hånfullt av dig att sitta och snacka om att det "nog lönar sig i det långa loppet", jag vet människor som bokstavligen har slitit sönder (fysiskt och psykiskt) sig själva i sin arbetsflit och inte fått ett skit för det."

Jaha, några andra nyheter? Min far är en av dem och jag har aldrig hört honom gnälla en sekund ens. Han har försökt så långt han kunnat, misslyckats ekonomiskt och aldrig ångrat sig en sekund. I nuläget lever han på existensminimum och är utsliten efter ett hårt yrkesliv bland annat som gruvarbetare, bergsprängare och skogsarbetare. Däremot har han skapat en plattform för sina barn att hoppa vidare i livet från i sin strävan att skapa något åt sig själv. Förhoppningsvis kan jag erbjuda mina barn en plattform ännu högre upp som de kan utgå ifrån osv. Jag har det mycket bättre än min far och mina barn kommer att ha det ännu bättre än jag tack vare kapitalismen och våra egna strävanden. Jag har själv misslyckats många gånger och lyckats andra. Mitt eget företag har varit nära konkurs ett par gånger och kommer antagligen att vara det i framtiden också. Eller så lyckas jag skapa något åt mig själv. Vi får väl se.

"Men det är ju heller inte helt ovanligt att folk som råkat komma upp sig lite får det perspektivet och tror att de är så jävla mycket finare än alla andra."

Visst är det så. Sen finns det alltid avundsjuka människor som lever på att se andra misslyckas så att de slipper behöva försöka själva.

Anonym sa...

Du tror alltså att folk bara behöver jobbar bara för att ha råd med flashiga prylar, som någon sorts lyxsysselsättning?
Mat, bostad, kläder och i andra avseenden en meningsfull tillvaro är inte något du är bekant med sen tidigare?

Kapitalismen skapar? Du skulle inte vilja introducera mig för denne "mr capitalism", det skulle vara synerligen intressant då jag hitintills har trott att det är arbetande människor som skapar (förvisso under ett kapitalistiskt system, men iaf).
Hursomhelst, nej, det spelar ingen roll för frågan om det finns en arbetarklass eller inte och hur stor den är.
Ifall kapitalismen möjliggör fattigdomsbekämpning bättre än andra system osv. spelar däremot roll för andra frågor som t.ex. om ett kapitalistisk samhälle framför ett feodalt är att föredra, eller vilken av olika sorters kapitalism (som t.ex. USAs marknadskapitalism, forna Östs statskapitalism eller nordvästeuropas blandkapitalism) som skapar bäst vilkor för arbetarklassen.
Siffror på vad?

Du menar alltså att du inte kommer expandera ditt företag och anställa folk om det går bra för dig och möjligheterna ges?
Ja, så "nobel" kan du ju förståss vara, men det är knappast den verklighet kapitalismen medför.

I slutet av din kommentar försöker du ju t.ex. skylla mina ståndpunkter på att jag är så misslyckad och avundsjuk.
Vilket är ett typiskt sätt för samtida liberaler att avfärda kritik, det är bara de förment "lyckade" som ska få tycka (eller "bildade" som gustav här ovan är inne på), ifall man av någon anledning inte är lyckad och samtidigt har kritik är det bara ett sätt att dölja det egentliga problemet - de egna bristerna.
Vilket såklart är elitistiskt överklassnonsens.

Du har alltså fortfarande inte lyckats fatta att det handlar om maktförhållande mellan människor, och inte antalet plasma-tv:s som säljs i sverige?

Och ett samhällsystem som hela tiden genererar livsöden sådana som din fars tycker du alltså är något eftersträvansvärt?
Min morfar var i lite samma possiton som du, ganska lyckad egenföretagare från ett hem i missär, men inte fortsatte utvecklingen linjärt uppåt bara för att han jobbat sig upp en bit rån ett dåligt utgångsläge.
Tvärt om har det inte gått så himla bra för min mor (trots att hon på intet sätt alls är något lat) utan hon har gjort en "klassresa" neråt (även om det fortfarande kanske bara är ett åkande upp och ner inom arbetarklassen) och av den "plattform" min morfar byggt upp för sina efterkommanden har ganska lite funnits kvar under min uppväxt och inget kommer finnas till mina ev. barn.
Det går upp och ner i kapitalismen.
Min morfar var även han någon sorts kapitalismförhärligande höger, och ifall det går ner för dina barn är det väl inte alltför otroligt att dina barnbarn kommer låta som mig.
Men det kanske är lite för mycket begärt att du ska kunna ta till dig de perspektiven?

Anonym sa...

Stå på dig och tack för en god insats i programmet "Argument"

Anonym sa...

haha. En kompis jobbar inom den privata äldreomsorgen och minst en av hans pensionärer har dissat din insats i Argument fett mycket.
Hon gillade inte dig alls.

I vilket fall så jobbar jag på förskola och i samma byggnad som min arbetsplats låg det förut en fritidsgård. Nu är den nedlagd.

Det behövs fan fler ungdomshus och fler fritidsgårdar. Föresten Marie, appråpå att din polare inte var välkommen i Köpenhamns Ungdomshus: Är jag och mina kompisar välkommna att ha fackliga möten i era CUF-lokaler? Ni har ju trots allt fixat dom tack vare partistödet som jag och mina arbetskamrater fixat ihop med våra skattepengar.

Anonym sa...

Skrattade så jag grät då Marie Wickman i Argument, motiverade polisingripandet med;
-Det är ungdomar med åsikter som avviker från mina.
Hoppas hon blir nästa CUF ordförande, och att hon hyr in Alexandra Mussolini, som konsult.
snacka om starka kvinnors förbund...