söndag, mars 11, 2007

Piga

Sedan jag var typ 14 har jag jobbat med en massa olika saker, på meritlistan står bland annat tågvärdinna, diskare, leksaksdemonstratör, kaffetant, vårdbiträde och städerska. Jag jobbade därför att jag ville skrapa ihop pengar till att köpa schysta saker, vissa jobb var tristare än andra men jag var jäkligt tacksam för möjligheten att tjäna pengar. Ett av de bäst betalda jobben var att städa byggbaracker åt Skanska, det var inte jättekul, men det var kul att få lön. Ett av de tuffaste jobben var som vårdbiträde, men det var också ett av de mest givande.

Om jag hade valet mellan arbete eller a-kassa skulle jag ta arbetet, i stort sett oavsett vad det var. Att få lön istället för bidrag är argument ett. Att få arbetskompisar och en mening med att gå upp på morgonen är argument två.

För mig finns inga pigjobb. Bara jobb. Varför är det inte ok att jag sysselsätter någon annan för att tvätta min tvätt eller diska min disk. Någon annan får ett jobb och jag får hjälp. Denna diskussion är obefintlig när det gäller "manliga" motsvarigheter. Varför kallar man inte folk som byter däck på andras bilar, bygger andras hus eller klistrar upp andra människors tapeter för drängar? I praktiken skulle jag kunna byta mina egna däck, klistra upp mina egna tapeter och bygga mitt eget hus, men ofta väljer jag att låta någon annan göra det.

Städbranschen omsätter idag ca 3 miljarder, varav ca 6 % är vita jobb. Ett avdrag för hushållsnära tjänster ger människor möjlighet att jobba vitt, starta egna företag, göra karriär, anställa andra, få försäkringar, anställningstrygghet, pensionspoäng etc. Det är märkligt att vissa människor tar sig rätten att bestämma vad som är bra eller dåliga jobb, eller för den delen att kalla människor för pigor.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det behövs anställas på andra ställen, t.ex. inom vården, skolorna och inom dagisverksamheten.
Att slava runt i ett överklasshem skulle vara höjden av förnedring. Du kan ju inte jämföra städjobb med pigjobb. Jag skulle inte ha någonting emot att vara en vanlig städare.
Dessutom vilka är det som kommer anställa pigorna? Knappast en ensamstående förälder från arbetarklassen. Kan vi vanliga människor hålla ordning i våra hem borde överklassen i alla fall kunna försöka.

Byggaren sa...

"Det behövs anställas på andra ställen, t.ex. inom vården, skolorna och inom dagisverksamheten."

Och det är ett argument varför man inte ska göra en svart städmarknad vit?

"Att slava runt i ett överklasshem skulle vara höjden av förnedring. Du kan ju inte jämföra städjobb med pigjobb. Jag skulle inte ha någonting emot att vara en vanlig städare."

Det är ditt omdöme. Har själv städat privata hem mot svart betalning. Såg inte det som förnedrande på något sätt utan som ett sätt att tjäna extra pengar i en tid då marginalsketten åt upp det mesta. Men om jag skulle göra det åt dig och samtidigt såg hur du såg på mig så skulle det givetvis kännas mycket förnedrande.

"Dessutom vilka är det som kommer anställa pigorna? Knappast en ensamstående förälder från arbetarklassen. "

Spelar det någon roll vem som är uppdragsgivaren? Ska man bara producera varor och tjänster som ensamstående föräldrar från arbetarklassen har råd med? Då får vi ett samhälle där dessa får råd med mindre och mindre.

"Kan vi vanliga människor hålla ordning i våra hem borde överklassen i alla fall kunna försöka."

Trevligt att träffa på en vanlig människa. Det är det inte många som är.

Anonym sa...

Byggaren: om du tjänar så mycket att du får betala marginalskatt (i dagsläget måste du alltså tjäna över 306.000 om året) och samtidigt städar extra för att du tycker att du får betala för mycket i skatt... då är du helt enkelt dum i huvudet.

Anonym sa...

"Och det är ett argument varför man inte ska göra en svart städmarknad vit?"

Det finns ett större behov av människor inom vården och skolorna. Fanns det fler arbetstillfällen där skulle människor kanske slippa ta pigjobb hos överklassen och då skulle det varken finnas en vit eller svart pigstädmarknad.

"Ska man bara producera varor och tjänster som ensamstående föräldrar från arbetarklassen har råd med?"

Nej, frågan är varför en rik människa inte skulle ha samma möjligheter att själv städa sitt hem.

Nickersson sa...

"Spelar det någon roll vem som är uppdragsgivaren? Ska man bara producera varor och tjänster som ensamstående föräldrar från arbetarklassen har råd med? Då får vi ett samhälle där dessa får råd med mindre och mindre."

Det spelar all roll. I forna tider slet vi arbetare, främst kvinnor dock, för låga löner i överklassens hem för att dess fragila kvinnor inte orkade göra jobbet själva och att tidsandan och de patriarkala strukturerna inte gjorde att de kunde ställa kraven på sina labbackar till män att göra sin del (inte hjälpa till!). Nu skriver vi 2007, vi har för länge sedan tagit klivet ut från öfverklassens hem och nu ska vi ta mig faan inte in i medelklassens på vår egen bekostnad.

Svensk medelklass är så välbeställd att de har råd att betala för sig ändå utan att vi som är tänkta att göra jobbet ska vara med och finansiera det.

Marie: "En ros, vid varje annat namn är ändå en ros."
Robert Burns.

En piga är en piga oavsett vad du vill kalla henne. Det är inte värdigt att gå hemma hos någon som tjänar dubbelt så mycket som du själv och göra deras arbete som de inte orkar på grund av bristande jämställdhet.

Jag har också haft alla möjliga arbeten, främst inom servicebranschen, men jag skulle inte vilja bli dräng i någons hem. Och det är absolut inte så att det "bara" är den här typen av jobb som man kan uppleva som degraderande. Min egen farbror är anställd som "diversearbetare" åt en rik bonde i östra Värmland, och vad är han? Jo en dräng helt enkelt.

Byggaren sa...

"Byggaren: om du tjänar så mycket att du får betala marginalskatt (i dagsläget måste du alltså tjäna över 306.000 om året) och samtidigt städar extra för att du tycker att du får betala för mycket i skatt... då är du helt enkelt dum i huvudet."

Om du klarar av att läsa min text igen så ser du att jag skrev:

"...utan som ett sätt att tjäna extra pengar i en tid då marginalsketten åt upp det mesta."

Jag kan för säkerhets skull förklara det lite extra grundligt för dig igen då du verkar vara något ung och kanske inte riktigt är läskunnig. Texten avsåg en svunnen tid då marginalskatten var betydligt högre än nu. Om du var yrkesverksam på 80-talet så kanske du vet vad jag pratar om. Jag avstår att kalla dig för dum i huvudet då det inte leder diskussionen framåt och då du antagligen känner dig bäst själv...

Byggaren sa...

"Det finns ett större behov av människor inom vården och skolorna. Fanns det fler arbetstillfällen där skulle människor kanske slippa ta pigjobb hos överklassen och då skulle det varken finnas en vit eller svart pigstädmarknad."

Det finns en rad yrkesområden som saknar arbetskraft. Det är dock inget argument till varför vi ska fortsätta ha en stor svart sektor som bara finns till för att vi inte vill att den ska finnas över huvud taget.

"Nej, frågan är varför en rik människa inte skulle ha samma möjligheter att själv städa sitt hem."

Visst har h*n det. På samma sätt som en rik/fattig människa kan sy sina egna kläder, laga sin egen middag, laga sitt eget hus eller passa sina egna barn. Men varför skulle det vara ett självändamål? För att man då är en god lutheran? Med ditt resonemang faller hela tjänstesektorn.

Byggaren sa...

"Det spelar all roll. I forna tider slet vi arbetare, främst kvinnor dock, för låga löner i överklassens hem..."

Kom igen Nicke. VI gjorde ingenting på den tiden. Vi var inte ens födda då vilket jag också är mycket glad för att jag inte var.

Ditt resonemang har så mycket logiska luckor att jag inte vet var jag ska börja. Dels kan man med ditt resonemang i förlängningen ursäkta sjuka företeelser såsom exempelvis arvssynd dels är det precis samma resonemang som adeln använder för att påvisa förträffligheten med sitt blåa blod. Jag kan ta upp värre exempel men det tycker jag inte behövs.

Men som du säger, detta är 2007. Låt oss hitta lösningar som funkar i dessa tider.

Karl Malmqvist sa...

Ojojoj... Här verkar det finnas ett behov av att städa upp bland alla förvirrade inlägg.

1)På vilket sätt skiljer sig städning från andra tjänster? Varför ska det överhuvudtaget vara lagligt att låta människor köpa saker som de kan göra själv? Ut på åkern och odla din egen potatis borgarkärring! (Ironi)

2)På vilket sätt finansierar arbetarklassen (som för övrigt inte existerar) överklassen (som inte heller existerar) genom ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster? Det är ju en helt absurd åsikt att tro att överklassen parasiterar på arbetarklassen. Det är ju helt tvärt om: produktiva och innovativa människor finansierar välfärden genom höga skatter och skapandet av arbetstillfällen. Om någon är diskriminerad så är det den som av en händelse lyckats jobba ihop en liten slant.

3)På vilket sätt vet den rakryggade anonymous att behovet av arbetskraft är större i vården? I den offentliga sektorn finns ju ingen prismekansim som förmedlar denna information, vi vet helt enkelt inte hur många lärare som dagens föräldrar är villiga att betala för. Varför inte låta människor själva välja för vad de vill betala för och jobba med?

4)Måste alla kunna köpa allting? Den fattigaste människan i Sverige har antagligen inte råd med mat, skall vi då förbjuda mat tills dess att vi tvingat på honom/henne tillräckligt med pengar för att göra det? Ska det vara tillåtet att spara pengar för att sen unna sig någonting speciellt? Eller ska de som slösar och parasiterar agera måttstock?

Viss tankeverksamhet innan man uttalar sig vore önskvärt!

Marie sa...

Nickersson.

Jag känner faktiskt en hel del "drängar" själv, både kvinnliga och manliga varianter. Det är oftast människor som gillar att jobba hårt, att använda händerna och att var utomhus. För det mesta är det en typ av livsstil. Många unga människor jobbar ett par år som "dräng" för att senare starta eget.

De är med och bygger ett framgångsrikt Svenskt jordbruk. På samma sätt är de som du och dina polare brukar kalla "pigor" med och bygger upp en väl fungerande servicesektor.

Att du upplever dessa jobb som "degraderande" säger ganska mycket om din människosyn.

Bulten i Bo sa...

Ett avdrag för hushållsnära tjänster ger människor möjlighet att jobba vitt, starta egna företag, göra karriär, anställa andra, få försäkringar, anställningstrygghet, pensionspoäng etc

Det är väl just bl.a. försäkringar och pensionspoäng som ska finansieras med de skatter som betalas in. Så frågan blir väl exakt vilken annan sorts samhällsservice det är som "pigorna" inte anses behöva vilket ska motivera den skatterabatt man vill ge dem?

Och varför vill man sen inte gå vidare, vilka andra tjänster ska jag behöva full skatt för när jag köper in? Ska inte bilmekanikern (det förekommer ju svartjobb i fler brancher) ha rätt att rabattera sig själv mot att han ställer sig på samma B-nivå i erhållen samhällsservice som pigan?

Nickersson sa...

"framgångsrikt Svenskt jordbruk"

Eeh, ja något mer än det franska kan jag väl hålla med om. Finns det några mer som fått mer bidrag genom åren än svenska bönder för att de inte klarat av att gå med vinst själva? Skulle vara fiskare då.

"Att du upplever dessa jobb som "degraderande" säger ganska mycket om din människosyn."

Men fuck off! Jag är väl för i heta helvete städare själv, det trodde jag att du hade begripit. Men det verkar ju vara klassisk ungcentertaktik, har man inga argument tar man till taskiga försök till omvända härskartekniker...

Anonym sa...

Hur gck pigreformen i Finland, blev några svarta jobb vita? Nej. Alltså subvetionerar vi endast de som redan betalar skatt och man kan ju bara gissa vilken inkomstgrupp de tillhör. Högern gör hellt enkelt en omvänd Robin Hood

Nickersson sa...

Helt i linje med klassisk högerpolitik...

Jorden & Arbetaren sa...

Förslaget att med skattepengar subventionera friska höginkomstagares städning är morbid. Varför i så fall inte lägga dessa samhällets resurser på att bistå &a vlasta äldre, funktionshindrade och synskadade i en högre utsträckning än vad som göres idag?
Eller menar Marie, & hennes liga, på fullt allvar, att detta behov faller lägre än friska välmående höginkomstagares?
Finns det någon som på allvar tror, att medianinkomsten för en undersköterska(störst behov i fråga om avlastning, sett till stress & arbetsskador/a) är tillräcklig för att bli högfrekvent konsument av denna "tjänst"?
/Jorden & Arbetaren, efterfrågan på att bekämpa ohyra i riksdagen verkar överstiga utbudet.

Karl Malmqvist sa...

Anonymous; Konjunkturinstitutet skriver med anledning av att de studerat förslaget följande:

"Lägre skatt för hushållsnära tjänster kan leda till något högre sysselsättning på den vita marknaden genom mindre svartarbete och ett högre arbetsutbud. Enligt beräkningarna, som dock är osäkra, skulle den vita sysselsättningen på lång sikt öka med mellan 3 000 och 19 000 personer vid en skattereduktion på 50 procent av arbetskostnaden.

Ledaren för Svenska Folkpartiet hävdar att reformen ledde till 10 000 nya jobb i Finland. 50 % togs av människor som tidigare varit arbetslösa. Varifrån får du dina siffror?

Marie sa...

Jorden och arbetaren. Ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster står inte i motsats till ökade satsningar på tex, äldreomsorgen som man kan läsa om här:

http://www.regeringen.se/sb/d/8637

Snarare kommer förslaget att leda till ökade skatteintäkter med tanke på att bara 6% av marknaden är "vit" idag.

Nickersson: "Och det är absolut inte så att det "bara" är den här typen av jobb som man kan uppleva som degraderande." Med dina egna ord. Synd att du blir förbannad, man dina kommentarer brukar inte vara av det vänligare slaget de heller.

Anonym sa...

Till Karl malqvist

"Det finska exemplet

Vad hade då hänt i pigornas förlovade Finland?
2001 permanentades en försöksverksamhet, som gett hushållen rätt att göra avdrag för olika tjänster som utförs i hemmet – eller dess närhet, till exempel trädgårdsskötsel och gräsklippning.
Skattesubventionen var högre om man anlitade en firma än om man anställde en person. Ett äkta pigavdrag för till
exempel städning var ca 57 procent.
Om ett vitt städuppdrag, som i Sverige kostar ca 300 kronor i timmen subventionerades på finskt vis skulle kostnaden bli ca 140 kr.
Blev det fler jobb, ökade jämställdheten – kort sagt blev det den succé som Maud Olofsson trott sig se? En statlig utvärdering under ledning av professor Jaakko Kiander
gav de viktigaste svaren. Döm själva.
Reformen hade dittills kostat de finska skattebetalarna 840 miljoner
kronor. För de pengarna hade 560- 744 årsarbetstillfällen inom sektorn traditionella hushållsgöromål skapats.
Resten av pengarna hade gett lite skjuts åt bygg- och reparationsarbeten i välbeställda människors hem och trädgårdar.
Jobbtillskottet i själva pigdelen av det avdrag som annars mest handlar om traditionella mansjobb motsvarade
0,02-0,03 procent av sysselsättningen i Finland.
Endast fem procent av hushållen utnyttjade avdraget och utredningen konstaterade att det i huvudsak var
höginkomsttagare som utnyttjat skattesubventionen.
Skattebidrag för välbeställda Det kan med andra ord betecknas som ett mot välbeställda hushåll riktat skattebidrag, bekostat av samtliga skattebetalare, för att åstadkomma en närmast försumbar ökning av sysselsättningen och utan några som helst andra effekter
för jämställdheten än att ett halvt tusental finska kvinnor nu kunde jobba vitt i rika människor hem.
Konjunkturinstitutet gjorde i fjol ett försök att beräkna effekterna av ett svenskt pigavdrag i studien ”Samhällsekonomiska effekter av skattelättnader för hushållsnära tjänster”.
Den landade i att de finska erfarenheterna pekade mot att det alternativa utfall som döpts till mindre fördelaktiga
effekter var det mest troliga i Sverige. Enkelt uttryckt: försvinnande få jobb till avsevärda samhällskostnader." Av Håkan Hermansson

Vad får du dina uppgifter ifrån

Jorden & Arbetaren sa...

Tack anonymous!
I rest my case.
/Jorden & Arbetaren, det är inte överklassens & statsrådens herrgårdar och etagevåningar som är skitiga, utan deras moral.