onsdag, maj 23, 2007

Politik är bäst i praktiken

Passade på att käka lunch på "En annan salladsbar" där jag fick sällskap av både Dominika och Fredrick. Ett överspännt fackförbund och en förbannad Fredrick gav i förlängningen fantastiska sallader, tack för det Frippe.

Det är spännande att facket inte tar konflikten, bråkar man nog mycket i förväg slipper man tydligen detta. Rättvisa? Knappast. Det är lättare att slå på dem som saknar riksdagsplats.

4 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Är du för en i lag reglerad minimilön?

Marie sa...

nej.

Bulten i Bo sa...

Då återstår väl endast den svenska modellen med kollektivavtal som facket i sina medlemmars (och även de kollektivtalsföljande näringsidkarnas) intresse bör se till att alla arbetsgivare skriver under.

Eller att man vill öppna upp för att man ska kunna få hur låg lön som helst.

Är det något av dessa två alternativ som tilltalar dig?

Marie sa...

Tjena Bulten!

Jag ser klara fördelar med kollektivavtal, det är smidigt och enkelt tillexempel. Jag kan acceptera att vi har dem, om facket kan acceptera att man väljer att stå utanför dem. Föreningsfriheten innefattar också en negativ föreningsfrihet och rätten att själv välja vilka avtal man undertecknar.

Den Svenska modellen måste inte innefatta LAS, den gjorde som bekant inte det från början. Jag har hellre starka fack än en stark lagstiftning på arbetsmarknadsområdet, men jag ställer inte upp på en kombination av de två.