torsdag, maj 24, 2007

Vattensprut på din bekostnad

Svt har träffat ett nytt lågvattenmärke - att spruta vatten på Statsministern. Ursäkta min moraliserande ton, men våra ledande politiker har en tämligen utsatt situation. Att i stort sett sova i samma säng som Säpo är nog ingen höjdare och lämnar inget stort humorutrymme för liknande "upptåg".

Det finns två frågor att ställa sig.

1. Hur tänkte redaktionen för detta program? Trodde de att Statsministern skulle skratta lite, torka bort vattnet och lyckligt dela med sig av de nya erfarenheterna av att göra bort sig i statlig tv?

2. Varför ska man betala för detta? Public service är bra, om det är television i allmänhetens tjänst. Detta har ingenting med Svt:s uppdrag att göra. Lägg ned Svt och lägg ut public service-uppdraget på entreprenad. Finansiera det sedan via skattesedeln.

2 kommentarer:

Lagergren sa...

Alltså - systemet med TV-licens är bra. Castrokvällar och vattensprut gör att jag kan skita i att betala den och inte känna några som helst skuldkänslor. Jag önskar att resten av skatteintaget var lika lätt att undanhålla när pengarna missbrukas. Jag förstår inte hur det skulle bli mindre vattensprut och castrokvällar bara för att SVT (eller "entreprenörer" som du säger) tog mina pengar på källskatten istället.

Varje system där man inte kan klippa finansieringen när det inte gör vad man betalt för är ju förkastligt, det gäller hantverkare , börsbolag you name it.

Vadå? Demokratiskt rösta bort dem, sade du? Don't make me laugh. Man kan ju bara välja från en skala som spänner över socialism med extra kommunism till socialism light! Den enda kulturminister (obscent jobb förresten, varför skall staten bestämma vad som är "kultur") som jag kunnat stödja satt i mindre än en vecka innan hon ersattes av ytterligare en socialist.

Slutligen - det finns bra public service, dock inte i Sverige. Amerikanska PBS är ett exempel. De får inte en enda skattekrona utan raggar bidrag från allmänheten. Har köpt flera av deras serier på DVD och därigenom gett dem mitt stöd på samma direkta sätt som jag tagit det ifrån SVT. Om de skulle börja producera lekprogram för att konkurrera med de kommersiella kanalerna skulle nog pengarna sina rätt fort.

Anonym sa...

Tja, du menar den som publicerar dét som uppdragsgivaren vill får pengar. Nä, håller inte alls med dig i detta. Annars att spruta vatten på statsministern är väl kanske lite bansligt.