tisdag, november 13, 2007

Riktig solidaritet

Jag brinner för mina idéer och jag är övertygad om att jag har rätt. Jag är stensäker på att mina lösningar funkar bättre än vänsterns. Ibland kan man vilseledas att tro att den politiska kampen handlar om kronor och ören. Om skattesatser, eller om lagar och regler. Inget kunde vara mer fel.

Min kamp handlar om människor. Om din och min rätt att bestämma över våra liv. Om ett samhällssystem som faktiskt tar hand om dem som faller mellan stolarna, om tredje världens rätt till utveckling - om Solidaritet.

”Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem”, så sa Voltaire* en gång för länge sedan. Citatet handlar om en kamp för liberala värden, ett uttryck för djup övertygelse om frihetens betydelse. Den kampen var viktig då och den är viktig idag.

Ibland glömmer vi att slåss. Vi köper vänsterns världsbild och tar för givet att Lars-Johan Hierta var socialist, att borgerlig är synonym med "ond kall kärring" och att ordet solidariskt bara får användas av dem som röstar rött. Vi i CUF fick nog. Vi bestämde oss för att ta tillbaks solidariteten och ge ordet en verklig betydelse.

Idag lanserar vi CUF:s nya kampanj; http://www.riktigsolidaritet.nu/. Magnus Andersson har skrivit om detta här.

Vi tror på knutna nävar för friheten, vajande fanor för dina möjligheter. Vi tror inte på sura människor som talar om att du är arbetar- medel eller överklass. Vi tror att du håller hög klass. Vad tror du?

Vi har fått nog. Världen är inte rättvis. Det suger, men vi köper inte de sanningar som andra prackar på oss. Vi tror inte att vänsterns lösningar funkar, vi är övertygade om att våra gör det. Vad tror du?

Ta ställning, för en stat som ger alla samma förutsättningar
Ta ställning, för en skola där du bestämmer
Ta ställning, för fattiga länders möjlighet att bli rika
Ta ställning, för en schysst miljö
Ta ställning, kräv solidaritet

* Eller Evelyn Beatrice Hall, som skrev en bok om honom. Därom tviste de lärde.

11 kommentarer:

Anonym sa...

*Ta ställning, för en stat som ger alla samma förutsättningar
*Ta ställning, för en skola där du bestämmer
*Ta ställning, för fattiga länders möjlighet att bli rika
*Ta ställning, för en schysst miljö
*Ta ställning, kräv solidaritet

Ja, jag har ingenting att invända mot de här punkterna. Som (frihetlig och demokratisk) socialist är allt detta självklara mål för mig.

Det är den önskvärda vägen dit som skiljer sig åt för dig och mig.

Magnus Persson sa...

Karbid: Samt åsikten om din väg överhuvudtaget leder dit du hävdar att den gör...

Anonym sa...

Magnus: Förvisso. Och detsamma till dig. :-)

Gott tecken i alla fall att solidariteten finns som uttalat mål hos CUF. Även om jag är övertygad om att er väg inte är solidaritetsfrämjande i sig, är det en aningen större chans att nå dit om man faktiskt formulerar den som ett mål.

Nu vill jag bara höra er definition på solidaritet, vad ni vill vara solidariska med, er uttalade plan för att nå era mål, samt hur allt detta korrellerar med varandra.

Ett uppriktigt "lycka till", trots meningsskiljaktigheter.

Simon Palme sa...

Du verkar tro att vi har en teoretisk kampanj utan några egentliga åsikter. Där har du fel. Kolla bara kampanjsidan så får du se. Det är dessutom nödvändigt att skriva en rubrik till sina åsikter, och där kan det stå på vilket sätt som helst, exempelvis "ta ställning, för en schysst miljö".

Unknown sa...

Fantastisk kampanj som har mitt fulla stöd! Dock så kommer jag aldrig rösta på centern så länge de har en svenskfientlig kärring som partiordförande.

Simon Palme sa...

Är det någon som kan svara på på vilket sätt Maud är en svenskfientlig kärring så skulle jag vara väldigt tacksam.

Unknown sa...

"Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån." - Maud Olofsson, Östra Sörmlands Posten, november 2007

Att påstå att det inte var mina svenska förfäder som byggde upp det här landet utan invandrare är sådant verklighetsfrånvänt svenskförakt att Maud för alltid har förlorat min respekt. Visst har vi tagit emot invandrare som har hjälpt till och dragit sitt strå till stacken, men att påstå att det inte är svenskar som har byggt Sverige är vansinne.

Mighty Mouse sa...

Nu handlade det här inlägget om solidaritet, jag förstår inte hur det kan vara solidariskt att vara främlingsfientlig och protektionistisk!? Sen förstår jag inte heller vad det spelar för roll vilka som byggde landet. Alla svenskar har invandrat någon gång.

Samerna är de rättmätiga ägarna till Sverige, om någon är det!

Anonym sa...

Ingen är rättmätig ägare till något land, mark öht. Och sen denna kampanj, är det ett skämt eller? Som klippt och klistrad från valfri vänsterorganisation. Först vinner alliansen valet med vänsterretorik, och numen detta. Det är som att borgerligheten plötsligt kommit till insikt, tamejfan Marie du är ju socialist!...fast det är väl att hoppas på för mycket anar jag. Man vet bara inte vad man ska tro nu för tiden, höger är vänster, upp är ner, ner är upp.

Mighty Mouse sa...

Försöker du "anonym" säga att solidaritet och att bry sig om andra människor är en vänstergrej!? Fan va duktiga ni socialister är på att politisera saker och lura er själva. Läs på din ideologiska historia. Rättvisa och jämlikhetstanken definierades först i liberalismen och har förövrigt funnits i olika form hos människor sedan långt innan ideologiernas uppkomst.

Anonym sa...

Upplysningsliberalernas åsikter llåg betydligt närmare dagens frihetliga socialismen än dagens liberalism. Ni har fullkomligt urholkat begreppet liberalism och använder det nu för att slippa utveckla demokratin.