torsdag, november 22, 2007

Skillnad på Pepsi och Pepsi

En liten notis i Aftonbladet fångade min blick när jag satt och åt lunch idag, ovanför notisen fanns en röntgenbild på en man med en Pepsiflaska i tjocktarmen. Den 60-årige mannen från Pakistan hade enligt historien rånats på sina bufflar, under förloppet hade gärningsmännen kört upp Pepsiflaskan i anus på mannen. Flaskan fick sedan opereras bort.

Notisen upplevs lite som kuriosa, vilket galet sätt att råna någon, och kolla flaskan, den ser ju hel ut... Folk kanske inte skrattar, men de förfäras inte heller. Ett par exempel på detta kan du läsa här, här eller här

Låt oss skriva om historien.

"En 60-årig kvinna i Bollnäs överfölls när hon var ute och red. Förövarna var beväpnade, men för att ytterligare förnedra kvinnan tryckte man upp en Pepsiflaska i kvinnans anus, innan man tillskansade sig hennes häst.

Kvinnan fördes akut till sjukhuset i Gävle där flaskan opererades bort. Skadorna betecknas som allvarliga men inte livshotande. Polisen söker nu gärningsmännen som är misstänkta för våldtäkt, misshandel och stöld. "

Den historien är inte sann och det är givetvis svårt att avgöra sanningshalten i den första historien. Givet de fakta man får genom notisen verkar det dock som att mannen har blivit grovt förnedrad, rånad, misshandlad och enligt svensk lag faktiskt våldtagen. Hade det varit en pakistansk kvinna hade reaktionen varit annorlunda, hade det varit en svensk kvinna hade den definitivt varit radikalt förändrad. Att raljera om övergreppet hade varit omöjligt, att publicera röntgenbilden otänkbart. Människor hade rasat.

I medievärlden brukar man prata om närhetsprincipen, ju längre bort desto svårare att relatera till händelser och desto mindre nyhetsvärde. Krydda detta med ett ojämställt sätt att se på sexuellt våld och få en ganska cynisk historia. Det är skillnad på folk och folk helt enkelt.

1 kommentar:

stationsvakt@gmail.com sa...

För min del handlade det nog inte så mycket om könet på offret, utan helt och hållet på avståndet. Det gick helt enkelt inte att relatera till en buffelägare i Pakistan. Avståndet var alldeles för stort - både geografiskt och mentalt. Fantasin räckte helt enkelt inte till.