lördag, maj 23, 2009

Reflektion


Frågan är om man kan vakna upp med en vackrare utsikt från köksfönstret. Jag tror inte det. På dagens program står ett besök i Sunne, och sedan Årjäng och Töcksfors. Blir nog en fantastiskt bra dag. Vädret ger i alla fall goda förutsättningar.


Det är 15 dagar kvar till valet, såhär i morgonsolen kanske man kan kosta på sig lite reflektion över valrörelsen hittills. Debatterna handlar ofta om tre saker; svenska modellen, miljön och integritetsfrågorna. Tre frågor som både triggar debattanter och publik, men det är frågor som framförallt missgynnar moderater och folkpartister. Folkisarnas hjärtevärmare kärnkraften och euron går helt enkelt inte hem. Moderaternas flathet i frågor som rör Lavaldomen och den fria rörligheten i EU blir påtaglig.


Miljöpartiet har mycket att hämta, men debattörerna håller tämligen ojämn klass. Allt från gamla män som uttryckligen hävar att de vill gå tillbaks till 1300-talets ekonomiska system, till vassa debattörer som Zaida Catalán.
Junilistan är helt akterseglade i debatten. Inledningar om dolda skandaler (opreciserat vilka), korruption och överstatlighet tenderar att låta mer rättshaveristiska än relevanta. Socialdemokraterna har oerhört svårt att svara på hur de, rent konkret, vill sätta jobben först i EU - utan en gemensam arbetsmarknadspolitik.


Totalt partisk som jag är tycker jag naturligtvis att de centerpartistiska frågorna står sig ganska väl i debatten. Om det är sant eller inte får andra döma. Ingenting tyder på att de kommande 15 dagarna blir annorlunda. Men själv ska jag försöka hålla mig lite mer på hemmaplan i värmland.

1 kommentar:

Mikael sa...

Apropå fint så kan jag glatt upplysa dig om att den sista snön smälte förra veckan, gräset börjar bli grönt och bladen på träden är på väg fram här uppe. Just nu är det 4 grader varmt, woho!

För övrigt kan nämnas att din Kiruna-kampanj går bra. Folk på skolan nappar. Vi ska gå ett gäng och förtidsrösta på stadshuset imorgon.

"Kiruna, check"