fredag, maj 22, 2009

Replik i Aftonbladet

Idag har jag en replik i Aftonbladet på LO:s ungdomssekreterare som går till angrepp på centerpartiets förslag om mini-las. Även om jag personligen önskar att partiet skulle ta ett par kliv till så måste förslaget ändå ses som betydligt bättre än dagens system. Debatten ligger inte ute på nätet, så jag lägger ut texten här:

Sandra Viktor, från LO skriver i Aftonbladet att Centerpartiets förslag om en förändrad LAS inte ger flexibilitet åt unga. Hon hävdar också att centerpartiet har hamnat i en politikens skamvrå.

Sandra Viktor har missförstått konceptet med förslaget om en förändrad arbetsrätt. Genom att bland annat reformera turordningsreglerna skapar man en rörligare arbetsmarknad och därigenom en flexibilitet för både arbetsgivare och arbetstagare. Men förslaget är framförallt skapat för att bryta ungdomsarbetslösheten och för att undanröja de hinder som idag stänger unga ute från möjligheten att få ett jobb.

Att flexibilitet på arbetsmarknaden är bra har bland annat slagits fast av Europakommissionen, Svenskt näringsliv, och Sandra Viktors vänner i Danska LO. Precis som Danska LO vill Centerpartiet skapa trygghet genom en hög ersättning från a-kassan under den första perioden av arbetslöshet.

För oss i Centerpartiet handlar trygghet om möjligheten att få ett jobb, om att tjäna sina egna pengar och skapa ett självständigt liv. Ungas arbetsmarknad domineras av kortare anställningar, vikariat, eller projektanställningar, men orsaken till detta är just den stelbenta lagstiftning som Sandra Viktor försvarar. Småföretag vill växa och anställa, men tvekar ofta inför fasta anställningar vid oro för varsel och uppsägningar.

Frågan är vem som egentligen ska stå i poltikens skamvrå? Socialdemokraterna som år efter år har försvarat de murar som står i vägen för unga på arbetsmarknaden, eller Centerpartiet som slåss för ungas möjligheter att riva muren.

Marie Wickberg (c)
4:a på Centerpartiets lista till Europaparlamentet

2 kommentarer:

Niklas sa...

Hej! Det där med EU-val är svårt. Nu har jag i alla fall hittat min kandidat! Jag tycker du verkar ha vettiga åsikter, till skillnad från många andra. Dessutom är du snygg. Jag litar på dig! :)
kramar.

Helen Törnqvist sa...

Bra jobbat, Marie!