måndag, november 07, 2005

Nu är jag trött på det här - vi hatar er inte.

Bloggaren Walentine öser galla över kvinnorörelsen på sin blogg, inlägget är superlångt och min kommentar skulle förmodligen bli ännu längre. Bland annat skriver han;

"Är man kvinna och får cancer i bröstet är det mycket värre än om en man får cancer och blir steril. Åker man på stryk som kvinna är det värre än om en man åker på stryk etc."


En käftsmäll är alltid en käftsmäll, cancer är alltid cancer, det är lika fruktansvärt oavsett vem som drabbas. Det är lika fel att cancerforskningen är nästan totalt beroende av frivilliga bidrag, oavsett om bidragen ges till forskning på bröstcancer eller prostatacancer. Våld är lika värdelöst oavsett om det drabbar en man eller en kvinna.

Dock är det ett faktum att kvinnors sjukdomar inte uppmärksammas på samma sätt som mäns, vem hade egentligen koll på att hjärtinfarkter är vanligare bland kvinnor än bland män, att dödligheten är högre, men att kvinnor behandlas sämre, nedprioriteras och får samma mediciner som män, trots att de får annorlunda biverkningar. Det är även ett faktum att män slåss, i betydligt större utsträckning än kvinnor, varför är det så? Våldet mot kvinnor sker ofta på ett annat sätt, det är en systematiskt psykisk och fysisk misshandel som försiggår inom hemmets väggar, livsutrymmet krymps och det är svårt att ta sig ur.

Walentine fortsätter:

"Jag tycker bara det är så synd att kvinnorörelsen får stå och gräva sin egen grav utan att någon verkar bry sig. Kan ingen ny grupp kvinnor försöka bryta sig loss från detta och försöka på något sätt göra något nytta istället? Jag skulle bli den första som stöttade er, men så länge kvinnorörelsen säger att jag är en kvinnohatare även om jag inte vet om det, så länge kommer jag förakta kvinnorörelsen. "


Varför är allt svart eller vitt, varför tillåts vissa kvinnor stå för en hel rörelse? Varför förakta en kvinnojour som gör ett enormt arbete, bara därför att en ordförande, som uppenbarligen inte tillhör begåvningsreserven, kommer med ett mindre genomtänkt uttalande?

Varför kasta skit över en rörelse som en gång såg till att halva befolkningen fick rätt att rösta och som fortfarande kämpar för att utplåna orättvisor? Kvinnorörelsen är inte ett parti, eller en politisk inriktning. Det är ett brett begrepp som representerar miljontals kvinnor från olika hörn av världen och olika politiska inriktningar.

Kvinnorörelsen kallar inte er män för kvinnohatare, vissa kvinnor gör det. Men de allra flesta ser en klar skillnad mellan ett fåtal ruttna ägg och resten av den manliga befolkningen, som de flesta av oss tenderar att tycka rätt bra om.

Ett brett och öppet initiativ för jämställdhet är systerskap i Karlstad. Kanske skriker vi inte nog högt, kanske syns vi inte i Expressen varje dag, men vi finns och kanske har du inte lyssnat tillräckligt noga?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Marie, det är ju just det som jag menar. När ska kvinnorörelsen inse att det är, uppenbart, manshatande kvinnor som Tina Rosenberg som syns och det är ju sådana som hon som förstör. Det är sådana som henne som media älskar att skriva om, och det är då upp till er att visa att ni faktiskt inte är såna allihop.
Jag har inget emot kvinnorörelsen, och jag har verkligen inget emot kvinnojourerna.
Jag skriver också, vilket du inte citerat:

"Det ni behöver göra är istället att få debatten att handla om varför. Just ordet varför är i sådana här sammanhang väldigt bra. Varför våldtar en 16 årig pojke en flicka på 14 år? Varför super Pelle 43 år på lördagskvällen och fortsätter sedan natten lång med att misshandla sin fru? Varför är snart all fungerande psykvård utraderad från Sveriges yta när det finns enormt med kunskap och kompetens inom området? Och varför i alla helvetes jävlar ges inte tillräckligt med stöd till kvinnor som försöker bryta sig loss"

För självklart ska ingen kvinna behöva bli utsatt för fysiskt och psykiskt våld av sina män eller någon annan. Självklart ska kvinnor ha samma sjukvård, lön och allt annat som män har. Inget snack om den saken.
Det som däremot är problemet är att de som syns utåt idag i tidningarna, och då främst kvällspressen, är kvinnor som agerar på samma sätt som korkade vita män i styrelserum gör. Då blir debatten fel och sjuk.

Tro mig Marie, jag lyssnar väldigt noga. Kvinnors kamp för jämlikhet är väldigt lik den jag själv för när det kommer till homosexuella. Därför tycker jag mig också veta att man om kvinnorörelsen en gång för alla får bort människor som Tina så har ni tragit ett stort steg framåt.

Anonym sa...

Jag håller mångt och mycket med Walentine, även dig Marie. Detta är en svår fråga men jag har skapat mig en bildning i ämnet tycker jag då jag blivit utsatt för kvinnorörelsens bieffekter och skitsnack.

Varför säga att kvinnor drabbas mer av hjärtinfarkt ? Jag trodde detta faktiskt var den vanligaste dödsorsaken bland män och en av orsakerna till att män får kortare genomsnittslivslängd. Andra är det att män oftare jobbar med farliga arbeten och därmed utsätts för mer dynga, därav kanske den högre lönen ?

Snacket om att det är synd om kvinnor på nätter och helger på stan, att det är så farligt med att kunna bli nedslagen, män har mångdubbelt större problem med det, det är nästan uteslutande män som blir utsatta för våld på gatan av främlingar bortsett från våldtäkter. Här begår många kvinnor övergrepp på barn och äldre killar utan att detta anmäls, inte bara männen som har den sjuka läggningen i vissa fall, men det är svårt att skapa statistik utefrån något som inte syns i siffror.

Misshandel sker dessutom från båda lägren, hur ofta misshandlar inte kvinnor sina män psykiskt ? och hur ofta fysiskt ? Både fallen existerar men mest psykiskt enligt en okvalificeriad intuitionsbased gissning. När man pratar om våld borde man analysera varför sånt sker och inte skapa ett hat mot dem som utför detta i första hand för de kan har rätt i den orätta handlingen. Jag tycker exakt lika illa om mäns våld mot kvinnor eller barn, kön är skitsamma, för övergrepp är alltid övergrepp.

Exempelvis, tror ni att kvinnor ofta blir polisanmälda för att de örfilar män på krogen ? Nej, åker män dit för det, japp och det ofta vilket jag själv gjord i en extremsituation som jag givetvis också ångrar men samtidigt hade jag int många utvägar. Jag åkte dit hårt för den örfilen och det har förstört resten av mitt liv och min dotters, jag kommer aldrig kunna ansöka om vårdnad eller kräva speciella förmåner för hennes skull för jag är våldsbenägen enligt rätten tack vare en örfil.

Sedan detta med att kvinnor är orättvisst behandlade lönemässigt, jag är inte så saker på det i det stora hela, feministrörelsen verkar bara ta fram de fördelaktiga siffrorna för dem och inte de andra. På minn senaste jobb hade en kvinna 5000 kr mer i månaden efter skatt än mig. jag hade högre befattning, utförde mer avancerade jobbuppgifter, min kvinnliga kollega t.o.m gick till vår chef och gnällde och lämnade över jobb till mig för att som hon sa "det är för svårt för mig, låt r göra det". Jag har sett liknande på flera ställen.

Hmmm, visst är världen Svart och Vit, men det beror på hur man delar upp allt. Man kan inte säga som exempel som Herr Bush säger "Antagligen är ni med oss eller emot oss!" det är en mycket ointelligent analys av, utan kanske inställer skulle det varit "Antagligen är ni med oss eller tillhör ni de vi inte kan lita på för vi inte vet vart vi har er!". Feministrörelsen målar dessutom upp det mesta enbart Svart och inte alls mycket Vitt (eller grått).

Fuck off and die sa...

Jag hatar inte feminister för att de hatar män. Jag tycker man skall få hata vem fan man vill. Man skall till och med få ge uttryck för sitt hat. Ja, HMF är en skitlag!

Anledningen till att vi liberaler hatar er vänsterfeminister är för att ni är moraliserande, kollektivistiska Borg-fittor som vill använda statligt våld för att banka in er sjuka världsbild i alla andras hjärnor.

Molon labe!

Marie sa...

Skånsk Redneck: Jag har aldrig kallat mig själv vänsterfeminist, det tror jag framgår ganska klart om man tar sig tid att läsa mina inlägg.

Jag vill att min blogg ska vara ett öppet forum för debatt och blir glad varje gång någon tar sig tid att skriva en kommentar, men jag förutsätter en hyffsad debatt-ton, och ett accepterbart språk. Vänligen använd dig av det i fortsättningen.