torsdag, augusti 12, 2010

Det här med mjölken

Att gå och handla mat är som att titta på politik förpackad i äggkartonger, kaffepaket och tomater. Häromdagen var jag på ICA Maxi och gjorde den politiska vandring som andra brukar kalla att handla mat. Jag kan helt enkelt inte låta bli att fundera över världens tillstånd när jag går där någonstans mitt mellan O’boyen och frukostflingorna. Ta det här med mjölken som exempel.

Den som dricker ett glas mjölk får i sig 18 av de 22 näringsämnen vi behöver på en dag. Mjölken tappas naturligtvis inte ur en kran, utan produceras av ett djur som ska ha omvårdnad, mat och kärlek under hela sitt liv. Den som sköter kossan ska ha en lön, och mjölken ska dessutom processas på ett mejeri innan den förpackas och transporteras till butik. Kort sagt är mjölken en av de mest komplexa drycker vi kan dricka. Men den är inte bara en dryck, utan bidrar också till att marker hålls öppna, att den biologiska mångfalden bevaras och att det blir fler jobb på landsbygden.

Rätt pris på en vara är det som människor är beredda att betala, men för mig är det helt orimligt att en liter mjölk fortfarande kostar under tio spänn, eller att en liter Yoghurt kostar strax däröver. Samtidigt är vi förbannade över att Milko lägger ner i Karlstad eller att mjölkbönderna blir allt färre. Det är en ekvation som inte går ihop. Och lösningen på ekvationen är inte räddningspaket för mjölksektorn, eller ökade EU-subventioner. Om man vill ha kossor, öppna marker, bönder och ett mejeri i Karlstad så måste mjölken få kosta mer.

Och just det, jag hittade en flaska vatten också, literpriset är mer än det dubbla jämfört med mjölken….

3 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Snygg parallell, men du kolla över alla konstiga radbrytningar. Speciellt denna:

"process
as"

:-)

Marie sa...

Tack Markus :-) Nu är det bättre tror jag...

Anonym sa...

Trodde hela Sverige var för marknadsekonomi, att subventionera en verksamhet som inte går av sig själv med statliga medel är att lägga sig i och manipulera marknaden. Jag skulle inte betala mer för mjölken och struntar i om den så kommer från Karlstad eller Stockholm. Det är knappast som att hela mjölkindustrin håller på att haverera. Det folk vill ha det köper dem.

Det irriterar mig bara med EU-bidrag till onödigheter där man slösar med pengar. Te.x sockerbönderna som subventioneras eller vinbönderna i Frankrike till extrem överproduktion. Ingen köper vinet ändå ska vi subventionera det?
Berget med socker är väl det man försöker "soppa" under maten istället i den svenska maten delvis, för nyttighets skull för den svenska folkhälsan såklart.

att vi var landet lagom är ju en myt tydligen.