tisdag, augusti 24, 2010

Praktikant-Marie besöker: Solrosens hemtjänst i Sunne

"Jag har aldrig någonsin känt mig som en piga" säger Maria, hemtjänstföretaget Solrosens ägare, när vi satt oss i soffan i företagets lokaler i Sunne. Maria påpekar att hon, till skillnad från den gamla tidens pigor, driver ett företag - och tar bra betalt för sina tjänster. Varför, säger hon, skulle det vara konstigare att man tar betalt för att städa, än för att reparera en bil?

Jag hade förväntat mig ett samtal om företagens villkor, och om RUT-avdraget, men istället visade det sig att vi hamnade i en intensiv diskussion om jämställdhet, om olika grad av ansvarstagande hemma, om könsroller som cementeras tidigt och om en press på att klara av allt - snyggt hemma, välstrukna barn och en framgångsrik karriär. Både Maria och hennes medarbetare Anna-Karin hade mängder av åsikter och tankar just kring detta, hur ska man få vardagen att gå ihop?

Det är den omöjliga ekvationen, som företag som Solrosen försöker lösa. Och vi var allihop precis lika förvånade över att oppositionen tycker att det okej att man kan få skattesubventioner för att Bosses företag ska kunna snickra ett fönster, men inte för att Marias företag ska kunna putsa det.

Maria berättade om en markant attitydförändring bland kunderna. Tidigare gavs långa listor med ursäkter till varför man behövde hjälp hemma, nu var valet mer självklart och förklaringarna färre. Fler och fler har insett att det faktiskt är okej att inte göra allt själv, istället kanske man kan gå upp i arbetstid, eller ägna mer tid åt att ligga i hängmattan. Det fanns till och med exempel på kunder som såg hjälpen med städning som en förutsättning för att själva kunna driva ett framgångsrikt företag.

Solrosen erbjuder alla möjliga typer av städtjänster, både för företag och privatpersoner. Idén är att erbjuda en mer personlig service, gärna till äldre som behöver lite extra hjälp. Sedan RUT-avdraget infördes i har 76 företag startat inom hemtjänstsektorn i Värmland, många av dem drivs av kvinnor och anställer unga. Solrosen är ett av många företag som nu funderar över hur många anställda som kommer att kunna vara kvar om avdraget slopas. Det

handlar verkligen inte om någon skrämselpropaganda, utan om konkreta konsekvenser av vänsterpolitik. Jag undrar fortfarande vad Socialdemokraternas svar är till alla de kvinnor som nu förlorar underlaget för sitt företag, eller för de anställda som nu riskerar att förlora sitt jobb.

Jag hängde på Anna-Karin på en flyttstädning, troligtvis gjorde jag inte särskilt mycket nytta, men hann med att skura ett par lister och några fönster. En sak är i alla fall säker, att städa någon annans hem är inte ett lätt jobb - och det är framförallt inte ett pigjobb.

Inga kommentarer: