onsdag, augusti 18, 2010

Praktikant-Marie besöker: Två ting Hem och Hår i Kristinehamn

Klipp dig och skapa jobb. Det får bli devisen för dagens praktikant-besök i Kristinehamn. På Två ting, hem och hår i Kristinehamn träffade jag den unga företagaren Malin Höggren och fick tvätta kammar, packa in paket, ta betalt och städa fönster. Affärsidén är att kombinera en inredningsbutik med en frisörsalong, och redan efter ett par månader visar det sig att det är en idé som bär.

Malin var en företagare med stenkoll och stort engagemang, ingenting verkade egentligen vara ett särskilt stort hinder i hennes vardag, men rådet till blivande unga företagare var solklart: ta reda på saker i förväg och planera allt innan du drar igång.

Centerpartiets förslag om en halverad tjänstemoms skulle förmodligen göra livet som frisörföretagare lite lättare. Och för unga företagare – som Malin – är naturligtvis den halverade
egenavgiften jätteviktig för att öka lönsamheten.

Eftermiddagen fortsatte med ett besök på Communicares Job College i Kristinehamn. Där arbetslösa ungdomar coachas att hitta vägen till en egen försörjning. Arbetsförmedlingens stelbenthet, diskriminerande turordningsregler och korkade åldersgränser för tillexempel starta-eget-bidraget, var kloka åsikter som kom upp som svar på frågan: hur ska fler unga få ett jobb?


Än en gång imponerades jag över Communicares verksamhet, där resultaten är skyhöga i förhållande till kostnaden. Jag är övertygad om att en ”jobbpeng” som gör att varje arbetslös själv kan välja sin arbetsförmedling skulle vara att superbra sätt att ge fler unga jobb och främja verksamhet som Communicares. Någon skulle kunna ta med sig sin peng till en arbetsförmedling som är expert på att förmedla jobb till unga, en annan till en arbetsförmedling som vet allt om bilindustrin och en tredje till en arbetsförmedling som är specialiserad på IT.

Inga kommentarer: