söndag, augusti 29, 2010

Dunderdumt LO

Igår var jag på trevliga Lillerudsdagarna, bland annat fick jag se Reinfeldt och Borg i Moderaternas tält. Borg för dagen iförd ”landsbygdsutstyrseln” oljerock och blå keps. Snyggt. Jag fick också träffa en av LO:s ungdomsinformatörer, som kom förbi vårt centertält för att informera sig om våra idéer för att få fler unga i jobb.

I granntältet huserade Kommunal, och deras tält pryddes av en gigantisk sosse-flagga. Så när jag nu ändå hade en facklig representant på plats passade jag på att fråga henne hur hon såg på att facket sitter i Socialdemokraternas knä.

Svaret blev ungefär såhär, fritt citerat, ”ja, men hur ska man annars kunna påverka makten?”. Ett mycket intressant svar, med tanke på att ”makten” just nu är borgerlig. Svaret blir möjligtvis logiskt om man utgår ifrån att Socialdemokraterna alltid har styrt och alltid kommer att styra. Då är det praktiskt att mysa till det i knäet på Sahlin.

Men att LO, och därmed Kommunal, nu väljer att så förbehållslöst stödja Socialdemokratin och att inte göra någon som helst ansats att bryta den täta kopplingen är ren och skär idioti. Dunderdumt, för att använda deras egna termer. Hur ska facket kunna ha en bred förankring, en folklighet och en möjlighet att representera alla om man måste vara Socialdemokrat för att passa in? Hur ska jag med gott samvete någonsin kunna ansluta mig till ett LO-fack om jag vet att jag samtidigt stödjer ett politiskt parti vars idéer jag inte delar?

Facket borde tänka om. Världen förändras och det är dags att den förändringen får ta sig in i LO-borgen. I dag är bara fyra av tio LO-medlemmar positiva till att LO backar upp Socialdemokraterna i valet, och mer än hälften tycker att det är fel med annonseringen med upp-och-ned-vända ministrar (Demoskop 27/8).

Dags att börja lyssna på medlemmarna?

4 kommentarer:

Rickard sa...

Faktiskt min första politiska blogg jag läser. Blir mörkrädd. Är de vad detta val kommer handla om? Att LO stöder sitt eget parti? Är man arbetare och fackligt ansluten så får man väl hoppas att denna person är smart nog att rösta på ett parti som gör dennes situation bättre och inte sämre?

Sen har väl de borgliga blocket både svenskt näringsliv och media i ryggen. Så ni ska väl inte börja prata om vinklad media, när nästan alla ledare i tidningar handlar om att sossarna vill ta deras pengar.

Rickard sa...

Här kan man se tydligt vilken sida våran största moderattidning står på.. Annonsen är säkerligen helt gratis..

http://www.ladda-upp.com/bilder-a/nwt_har_valt_sida-314.jpg

Marie sa...

Rickard. Någon som jobbar i den kommunala sektorn och har fått 1400 i skattesänkning kan faktiskt välja att stöja ett annat parti. Och då får LO göra ett val, att bara vara någras fackförbund - eller att ha en bred ambition att representera fler. Idag är valet tydligt och det gynnar inte fackets anslutningsgrad eller i förlängningen dess legitimitet.

NWT är oberoende Konservativ, det står klart och tydligt utskrivet i tidningen, på samma sätt som att VF är socialdemokratisk. Jag råkar veta att annonsen INTE är gratis.

Det är däremot det utrymme som både alliansen och de rödgröna får via NWT:s bloggar.

Rickard sa...

Frågan är väl bara vart dessa 1400kr skulle hamnat annars. Jag tycker verkligen att kommunal förtjänar sina 1400kr men däremot tycker jag inte politiker som tjänar 51000kr i månaden som också får denna skattesänkning förtjänar den. Jag tycker att kommunalanställda ska få denna höjning via löneökning och jag tycker inte folk med 51000kr i lön ska ha någon skattesänkning alls!

Och jag tvivlar på att denna annons kostade något för alliansen i NWT men litar på din källa.